Slachtoffers misbruik kerk krijgen geld
Slachtoffers krijgen bedragen van 5000 tot maximaal 100.000 euro. Dit hangt af van de ernst en de duur van het misbruik. Zo krijgen slachtoffers die betast zijn 7.500 euro. In geval van verkrachting krijgen slachtoffers 25.000 euro. Op dit moment hebben 48 slachtoffers van misbruik binnen katholieke instellingen recht op schadevergoeding. Hun aanklacht werd de afgelopen maanden gegrond verklaard. Een speciale commissie behandelt de aanvragen. Hoger beroep is niet mogelijk en de betaling moet binnen zes weken worden afgehandeld door de kerk.
Commissie-Lindenbergh
De bedragen werden geadviseerd door de commissie-Lindenbergh. Deze commmissie bestaat uit een hoogleraar privaatrecht en twee advocaten en onderzoekt de juridische aspecten van het seksueel misbruik binnen de Rooms-Katholieke Kerk. Op 20 juni presenteerde de commissie haar rapport. Hierin werd geadviseerd slachtoffers financieel te compenseren.
Commissie-Deetman
Behalve de commissie-Lindenbergh doet nog een commissie onderzoek naar het seksueel misbruik. Deze onafhankelijke commissie, onder leiding van oud-minister Wim Deetman, doet onderzoek naar het seksueel misbruik binnen de Rooms-katholieke Kerk. Dinsdag 8 november komt Deetman met een tussenrapport.
Onder Druk
Journalist Robert Chesal van de wereldomroep vermoedt dat de bisschoppen onder druk akkoord zijn gegaan met de financiële schadevergoeding. Robert Chesal was de eerste journalist die het misbruik binnen de kerk aan de kaak stelde. Volgens hem heeft Deetman druk op de ketel gezet door op dinsdag 8 november plotseling een persbijeenkomst te organiseren. Tijdens die bijeenkomst zou de voortgang worden besproken. Dan zou duidelijk worden dat de bisschoppen maanden na het advies over financiële tegemoetkoming nog steeds geen besluit hierover hebben genomen. Door een dag van tevoren wereldkundig te maken dat de bisschoppen akkoord zijn met de regeling is hun aanzien gered, aldus de theorie van Chesal.