Actieve rol Philips Eindhoven bij corruptiezaak Polen
Eerder meldde een anonieme bron ook al dat Philips in Eindhoven wel degelijk op de hoogte was.
'Philips geen verdachte'
Philips stelt in een reactie dat de citaten die de NOS aanhaalt, niet voorkomen in stukken zoals bij Philips bekend. Bovendien 'is de stelling dat het Openbaar Ministerie (OM) ons op dit moment als verdachte ziet in strijd met de feiten'. Dat blijkt volgens het bedrijf "uit het feit dat het OM Philips niet vervolgt, zoals het OM ook publiekelijk heeft aangegeven". Philips concludeerde na eigen onderzoek dat Philips in Nederland niet op de hoogte was van de vermeende omkooppraktijken in Polen. "Ons eigen onderzoek loopt nog steeds", aldus het bedrijf.
Steekpenningen
De affaire draait om 760.000 euro aan steekpenningen die Poolse ziekenhuisdirecteuren tussen 2000 en 2007 kregen aangeboden om vervolgens te kiezen voor apparatuur van Philips. Dat ging indirect: na het betalen van de steekpenningen, werden de eisen in de openbare aanbesteding zodanig aangepast dat alleen Philips nog aan de eisen kon voldoen.
Discussie over manipuilatie in e-mails
De NOS heeft e-mails en andere documenten ingezien waarin tussen Philips Hamburg en de vestiging in Polen wordt gediscussieerd over de manipulatie van de aanbestedingen. Hamburg had in de tijd van de Poolse zaak de leiding over de activiteiten aldaar. Kopieën van die discussie zijn door het Nederlandse OM ook bij Philips in Eindhoven in beslag genomen.
Aanbesteding
In één van de e-mails schrijft de voormalige Philips-baas voor Zuid-Polen aan Hamburg over een aanbesteding in Katowice: "De aanbesteding is door mij voorbereid, met onze parameters." Een tussenpersoon kreeg ruzie met de Poolse Philipstopman en ging naar justitie.
Woensdag begint in Polen een rechtszaak waarin onder meer twee medewerkers van Philips terechtstaan.