Actrice Josine van Dalsum overleden

20 november 2009 om 17:17
nl
Actrice Josine van Dalsum uit Breda is overleden. Dat bevestigt regisseur Ger Poppelaars vrijdag. Poppelaars werkte met de actrice samen aan de Omroep Brabant-dramaserie Wolfeinde. De 61-jarige Van Dalsum overleed afgelopen dinsdag. Ze had al langere tijd kanker.
Geschreven door

Van Dalsum had een hersentumor en was daardoor al meerdere jaren terminaal ziek. De actrice opende in juni van dit jaar nog haar eigen galerie in Amsterdam. In Galerie JOSINE wordt haar eigen beeldend werk tentoongesteld. Bij de opening van de galerie werd de actrice koninklijk onderscheiden. Ze werd Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Vanwege haar slechte gezondheid maakte Van Dalsum bekend dat dit haar laatste publieke optreden zou zijn. Ze koos er zelf voor haar leven te beëindigen. Dit maakte haar echtgenoot, toneelproducent John van de Rest, vrijdag op televisie bekend.
Groot gezin
Josine van Dalsum werd op 14 juli 1948 in Breda geboren en ging daar naar de Jozefschool. Ze groeide op in een groot gezin van vijf jongens en vijf meisjes. Haar vader speelde in zijn vrije tijd toneel. In 1964 ging ze naar de Hogere Burgerschool (HBS) in Oosterhout.

Josine van Dalsum in 1977 in de tv-serie 'Omzien in wrok' (foto: ANP).
Toneelschool
Van Dalsum begon in 1971 aan de toneelschool in Amsterdam. Tijdens haar studie was ze een vast figuur in het kinderprogramma ‘Orimoa’. Vanaf het begin van de jaren zeventig speelde ze verschillende rollen in dramaseries op televisie en in films.

Ze was onder meer te zien in tv-programma’s 'Een mens van goede wil', 'Omzien in wrok', ‘Hollands Glorie’, ‘Mata Hari’ en ‘De Erfenis’. Ook speelde ze onder meer in de films ‘Dood van een non’ en in ‘De Lift’ van regisseur Dick Maas.

Van Dalsum was een van de scenarioschrijfsters van de Duitse televisieserie ‘Die Wache’. In 2007 publiceerde de Bredase het boek ‘De kleine Johanna over haar jeugd in Breda. Van Dalsum is sinds 1974 getrouwd met regisseur John van de Rest. Het stel heeft een zoon, Aram, die ook acteur is.
Emotioneel interview
In De Telegraaf van zaterdag legt Van Dalsum uit waarom ze koos voor de dood. "Het was een ongelooflijk emotioneel interview aan haar sterfbed, waarschijnlijk het meest bizarre dat ze ooit in haar carrière heeft gegeven. Ze wilde uitleggen dat ze echt niet meer kon vechten"', aldus Telegraaf-journaliste Wilma Nanninga. "Ze was een heel kwetsbaar en ziek mens, maar ze vertelde in volle overtuiging dat ze moest gaan sterven.''

Klik hier voor een reportage van Helmut Boeijen met Josine van Dalsum in het Omroep Brabant-programma Walhalla.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.