Video

Presentatie woordenboek Brabants-Nederlands in Den Bosch

9 december 2011 om 10:14
nl
Provinciebestuurder Brigitte van Haaften heeft vrijdagmorgen het eerste exemplaar van het Brabants - Nederlands en Nederlands - Brabants Handwoordenboek ontvangen. Dit gebeurde in het provinciehuis in Den Bosch.
Geschreven door

Ze kreeg het boekje uit handen van samensteller Jos Swanenberg uit Berlicum. Hij is ook hoogleraar diversiteit in taal en cultuur in Brabant aan de Universiteit van Tilburg.
Europese Bibliotheek
Het boekje wordt uitgegeven door de Europese Bibliotheek in Someren. Dit bedrijf heeft onlangs al zes handwoordenboekjes over dialecten van streken in Noord-Brabant uitgegeven. Het gaat dan om de regio's Den Bosch en de Meierij, Tilburg en Midden-Brabant, West-Brabant, Eindhoven en de Kempen, het Land van Cuijk en Helmond en de Peel.
Selectie van typisch Brabantse woorden
Het Brabants - Nederlands en Nederlands - Brabants Handwoordenboek behandelt de woordenschat van de dialecten die er in de provincie worden gesproken. Het is een selectie van de ruim 4300 meest interessante, opmerkelijke, herkenbare of grappige woorden.

Het Handwoordenboek heeft niet de bedoeling een volledig naslagwerk te zijn, maar wil zijn lezers graag laten proeven van typisch Brabantse woorden als akkedeere, belaoitoffeld en dwalkschaop tot sliesele, temtaosie en zwetsmien.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.