'Komst tbs-kliniek Zeeland was niet te voorkomen'

16 december 2009 om 12:29
nl
De komst van een tbs-kliniek in het dorp Zeeland was niet tegen te houden. Dat zegt burgemeester Doorn van Landerd, waar Zeeland onder valt.
Geschreven door

Het bestemmingsplan bood op die plek ruimte aan een gevangenis. In het verleden was dat de open jeugdinrichting De Corridor. De wet maakt geen onderscheid tussen een jeugdinrichting of een tbs-instelling.

Omwonenden van de tbs-kliniek denken dat deze er niet was gekomen als justitie en de behandelaar open waren geweest over de verlofregeling. Die blijkt ruimer dan vooraf voorgesteld. Burgemeester Doorn stelt dat ze de komst van de kliniek formeel niet had kunnen voorkomen.
Voorgeschiedenis
De tbs-kliniek in Zeeland staat al maanden ter discussie. Op 30 augustus ontsnapte een zogeheten longstay-patiënt. Hij ontsnapte aan de aandacht van zijn begeleiders tijdens een weekendverlof in Maastricht. Het gevolg was een discussie over begeleid verlofbeleid in de tbs-kliniek. Vier jaar geleden mochten tbs'ers alleen bij een begrafenis of een bezoek aan dokter of ziekenhuis op verlof. Inmiddels mogen ze - zij het onder begeleiding - ook familie bezoeken of boodschappen doen.

Van die verlofregeling was niet iedereen goed op de hoogte, zo bleek in november jongstleden. De directie heeft erkend dat de regeling voor de opening van de kliniek niet goed is uitgelegd.
Film
In november kwam de Corridor ook in het nieuws met de film Longstay, die draaide op het IDFA-festival in Amsterdam. Ook hierdoor ontstonden de nodige discussies. Voor de film werden een aantal tbs'ers van de Corridor negen maanden gevolgd. Justitie vond dat er geen camera's in de kliniek toegelaten hadden mogen worden. Op 21 december zendt Nederland 2 de film uit.





App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!