Video

Sluis nul bij Den Bosch werkt weer na botsing met Belgisch schip

28 december 2011 om 01:20
nl
Schepen kunnen sinds woensdagochtend vijf uur weer doorvaren bij sluis nul in de Zuid-Willemsvaart. Bij die sluis in het centrum van Den Bosch gebeurde dinsdagavond rond halftien een ongeluk. Een Belg was met zijn schip tegen de sluisdeur gebotst.
Geschreven door

Een schip dat in de sluis lag, begon al te varen toen de deuren nog niet open waren. Door de botsing die daarop volgde, boog een beugel, die de sluisdeur draait, onder water krom. Het schip kwam daardoor vast te liggen in de sluis. De deur is beschadigd en niet te gebruiken.
Tijdelijke oplossing
Rond halfeen installeerde Rijkswaterstaat een hydraulische arm. Dit is een tijdelijke oplossing waardoor de sluisdeur weer bediend kan worden. Het schip kon rond halfeen weer doorvaren.

Volgens de Belgische schipper viel de schade aan het vaartuig mee. Ook de schade aan de sluisdeur is volgens Rijkswaterstaat goed te repareren. De kromgetrokken beugel kan weer recht gebogen worden. Wanneer de reparatie uitgevoerd gaat worden, is nog niet bekend.
Harde dreun
Een buurtbewoner kijkt vanaf zijn woning uit op de sluis. Volgens hem was een harde dreun te horen op het moment dat het schip de deur ramde.
Andere deur
Vorige week kwam al de andere deur van de sluis scheef te hangen. Totdat deze is gerepareerd zorgt een kraanwagen dat de deur recht blijft hangen. Als de reparatie start, komt het scheepvaartverkeer tien dagen stil te liggen op de Zuid-Willemsvaart.
Reparatie niet dit jaar
Tussen Den Bosch en Veghel moet de deur van sluis nul worden gerepareerd. Binnenkort wordt overlegd voor een geschikt moment voor reparatie van deze kant van de sluis. Dit jaar gaat dat niet meer lukken, werd vorige week duidelijk. Rijkswaterstaat liet toen weten ernaar te streven om de sluis in januari te maken. Voor de scheepvaart tussen Rotterdam en Veghel is ver omvaren via het Wilhelminakanaal het alternatief.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.