Video

Vuurwerkverkoop begonnen, 65 miljoen euro de lucht in

29 december 2011 om 12:39
nl
De verkoop van vuurwerk is donderdagochtend begonnen. De komende drie dagen slaan mensen massaal vuurpijlen, rotjes en ander vuurwerk in. Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland verwacht dat er voor zo'n 65 miljoen euro aan vuurwerk de lucht in gaat.
Geschreven door

Het vuurwerk mag alleen van oudjaarsdag 10.00 uur tot nieuwsjaarsdag 02.00 uur afgestoken worden. De komende dagen voert de politie een lik-op-stuk-beleid. "We reageren waar mogelijk op alle meldingen van vuurwerkoverlast. Er zijn hele duidelijke regels rond het afsteken van vuurwerk en die willen we handhaven", zegt politiewoordvoerder Inge Rijgersberg van de politie Midden- en West-Brabant.
Illegaal vuurwerk
De politie onderschepte de afgelopen weken veel illegaal vuurwerk. Zo werden er dinsdagavond nog 99 nitraten gevonden in een auto in Aarle-Rixtel. Op de A4 bij Hoogerheide werd 210 kilo vuurwerk gevonden tijdens een routinecontrole.

Volgens politiewoordvoerder Inge Rijgersberg heeft de politie de afgelopen weken 6600 kilo illegaal vuurwerk in beslag genomen in die regio. "Dat komt vooral uit landen waar de regels heel anders zijn dan hier", zegt Rijgersberg. "In landen als Polen en Italië zijn andere regels. Met de open grenzen is het heel gemakkelijk om het illegale vuurwerk hier te krijgen."

Een andere manier om het illegaal vuurwerk hier te krijgen is via de post. Ook die worden door de politie nauwlettend in de gaten gehouden. "We hebben het afgelopen jaar een aantal internetwinkeltjes opgerold. Het vuurwerk wordt besteld via internet en met de post opgestuurd. Dat is heel gevaarlijk, ook omdat de postbode niet weet wat hij onder zijn arm heeft."
Diverse controles
In Eindhoven worden vanaf donderdag al diverse vuurwerkcontroles uitgevoerd. Ook in Midden- en West-Brabant houdt de politie in de gaten wat er over de grens komt, maar de focus ligt op de grote opslagruimtes. "Juist omdat die regelgeving met Belgie redelijk gelijk loopt, heeft het weinig zin om daar op te focussen. We gaan eerder voor de handelaren die een paar honderd kilo thuis hebben liggen dan voor mensen die een paar pijlen de grens overnemen", aldus de politiewoordvoerder.
Vuurwerkverbod
Uit onderzoek in opdracht van Omroep Brabant bleek onlangs dat vier op de tien Brabanders een vuurwerkverbod wil.


App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.