Wie is de winnaar van het Regio Songfestival?

Brabant is zaterdag tweede geworden bij de eerste editie van het Regio Songfestival 2023. Sam en Merijn vertegenwoordigden Brabant met hun nummer 'Proost op het leven', dat ze in de Stadsschouwburg in Utrecht zongen. Limburg won het songfestival. Emmy Ackermans vertegenwoordigde Limburg met haar nummer 't Letste Rundje'. Overijssel werd derde.

In een goed gevulde zaal zongen artiesten van alle dertien regionale omroepen hun nummer. Na alle optredens was het tijd voor de punten. Brabant stond na de punten van de vakjury helemaal bovenaan met 120 punten. Toen de publieksstemmen werden geteld, zakte de Brabantse inzending een plekje. Limburg werd eerste met 177 punten.

Presentatoren aan het woord

Presentatoren Stefania, Riks Ozinga en Bernadette Keizer hebben genoten van de optredens. Stefania: “Wat tof om te merken dat er zoveel talent in alle regio’s van het land is. Ze hebben allemaal stuk voor stuk de beste versie van zichzelf laten zien. Een geweldige avond!”

Riks sluit zich daar volledig bij aan: “Het was een voorrecht om dit samen met Stefania en Bernadette te mogen presenteren, maar ook achter de schermen werd door iedereen keihard gewerkt om van dit liedjesfeest een succes te maken. Wat mij betreft wordt het Regio Songfestival net zo’n traditie als het Eurovisie Songfestival.”

Presentatrice Bernadette Keizer deed verslag vanuit de green room. “Het was een groot feest backstage met alle finalisten! Ondanks de zenuwen, hebben we met z’n allen kunnen lachen en genieten van zoveel mooie muziek om ons heen. Zo bijzonder om dit voor de eerste keer in de Stadsschouwburg mee te mogen maken. Er is een terechte winnaar en ik kan niet wachten tot de volgende editie!”

De finalisten werden tijdens de finale toegejuicht door fans uit de regio. Vanuit alle regio’s vertrokken volle bussen en auto’s richting Utrecht om de finalisten aan te moedigen.

Succesvolle samenwerking

In samenwerking met alle dertien regionale omroepen werd dit jaar voor het eerste het Regio Songfestival georganiseerd. Met trots kijken de regionale omroepen terug op een succesvol project. Het niveau van de artiesten was boven verwachting en de reacties waren positief. Tevens bood dit unieke evenement de gelegenheid om iedere regio goed op de kaart te zetten. Vanwege dit grote succes is besloten dat het Regio Songfestival als jaarlijks event blijft terugkeren. Volgend jaar zal de finale plaatsvinden in de provincie [Regio X], de regio van de winnaar 2023.

Terugkijken

De finale was live te volgen via de tv-zenders en online kanalen van de regionale omroepen. Heb je de uitzending gemist of wil je de optredens nog eens terugkijken? Raadpleeg dan Uitzending gemist.

Het Regio Songfestival is een programma van de gezamenlijke regionale omroepen en wordt mede mogelijk gemaakt door K.F. Hein Fonds en Buma Cultuur.

REGLEMENTVoor deelname aan het Regio Songfestival zijn een aantal spelregels opgesteld. Deze vind je terug in het gezamenlijk regelement van alle 13 regionale omroepen. Download de PDF (140kb).