Onterecht eeuwenoude muren gesloopt bij Randweg in Den Bosch
Volgens Prorail-woordvoerder René Vegter van ProRail werd destijds aangenomen dat het geen belangrijke archeologische vondst betrof. De resten van de muur zijn volgens hem verwijderd in overleg met de bouwmanager van ProRail en de projectleider van de gemeente. "Met de kennis van nu had een archeoloog geraadpleegd moeten worden, maar dat is achteraf praten."
Onderzoek
De muur maakte deel uit van de eeuwenoude dijkweg tussen de forten Anthonie en Isabella. De spoorbeheerder meldt dit in een rijk geïllustreerd onderzoek, dat op verzoek van de gemeente Den Bosch is ingesteld. De studie werd verricht door BAAC, het onderzoeks- en adviesbureau voor Bouwhistorie, Archeologie, Architectuurgeschiedenis en Cultuurhistiorie in Den Bosch.
College van Den Bosch ontstemd
Burgemeester en wethouders reageerden ontstemd nadat vorig voorjaar de vernieling aan het licht kwam. De stenen zouden zijn verkocht aan het Scheepvaartmuseum in Amsterdam.
De houten palen en liggers waarop het muurwerk was gefundeerd, zijn bij de werkzaamheden tussen Den Bosch en Vught ook verloren gegaan. Dit geldt ook voor de trekstangen, die tussen de muren waren aangebracht, zo blijkt uit nader onderzoek. Afgaande op waarnemingen van de aannemer moeten er in twee richtingen nog restanten van een ander deel van het muurwerk liggen.