Video

Crisisdeskundige Menno van Duin: "80 procent van schuld ligt bij Chemie-Pack"

16 januari 2012 om 14:32
nl
Tachtig procent van de schuld aan de enorme brand ligt bij Chemie-Pack en niet bij hulpverleners en instanties. Dat zegt crisisdeskundige Menno van Duin na het lezen van het uitgelekte rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid.
Geschreven door

In een conceptrapport concludeert de onafhankelijke Onderzoeksraad hoe het tijdens de brand bij Chemie-Pack op 5 januari 2011 en de dagen daarna mis ging met de voorlichting aan pers en publiek.
Slechte communicatie
Van Duin is lector aan het Nederlands Instituut voor Fysieke Veiligheid en de Politieacademie. Hij beaamt dat de communicatie naar de burgers en pers erg slecht was. In het uitgelekte rapport krijgen vooral de gemeente Moerdijk en de veiligheidsregio's Midden-West Brabant en Zuid-Holland er van langs.
Lat hoog voor overheid
Van Duin vindt dat bij rampen de lat voor overheidsinstanties te hoog wordt gelegd omdat ze maar zelden voorkomen. Hij maakt het vergelijk met een chirurg die maar een keer in zijn leven een hartoperatie doet. Die zal dat niet goed doen. De lector denkt dat daar voor toekomstige rampen een les is geleerd.

Van Duin houdt zich al 25 jaar bezig met crisisbeheersing.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.