Den Bosch goed op weg met aanpak probleemjongeren

18 januari 2012 om 16:15
nl
Van alle projecten die de gemeente Den Bosch heeft om de problemen onder Marokkaanse jongeren aan te pakken, is er één zonder meer effectief. Zes zijn op termijn kansrijk en vier projecten hebben nog geen resultaat.
Geschreven door

Dat schrijft de Jeugdfabriek, een organisatie van oud PvdA-wethouder Rob Oudkerk van Amsterdam. De gemeente Den Bosch is één van de eerste gemeenten die het beleid heeft laten doorlichten.

Opvallend is dat projecten waarbij hulpverleners dicht op de huid van probleemjongeren en hun gezinnen zitten het beste resultaat geven. Daar staat tegenover dat pogingen om allochtone ouders te betrekken bij de school van hun kinderen het slechts scoren.
Jeugdfabriek: compliment
De Jeugdfabriek complimenteert de gemeente Den Bosch met het feit dat zij de projecten heeft laten doorlichten. Omdat het de allereerste keer is dat dit zo gebeurt denken de onderzoekers dat Den Bosch nu goede handvatten heeft om de aanpak van Nederlands-Marokkaanse jongeren te verbeteren.

In het succesvolle project Gezinscoaching worden op dit moment vier gezinnen intensief begeleid. Volgens de onderzoekers werkt dat goed. De problemen in de buurten waar de gezinnen wonen zijn nu veel minder.

Een project dat kansrijk is, is de aanpak van jongerengroepen die overlast veroorzaken. Dat begint langzaam maar zeker ook merkbaar te worden in de buurten.

Ook het werk van de jeugdregisseur in de wijk Hambaken begint langzaam maar zeker vruchten af te werpen.

Wat bijvoorbeeld ook steeds beter gaat is aanpak van lastige jongeren bij voetbalvereniging TCG, waar een speciaal elftal is opgericht. In dat team leren ze zich socialer te gedragen en meer respect te tonen voor de leiders van de club.

Veel van de Bossche projecten staan nog in de kinderschoenen. Volgens de onderzoekers is een poging om allochtone ouders meer te betrekken bij het onderwijs kansarm. Toch zijn er dankzij het project op vier scholen meer ouders actief geworden, maar dat kan volgens de onderzoekers veel beter.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.