'Roma-instituut Den Bosch wegens slechte prestaties opgedoekt'
De Raad van Toezicht zou volgens Trouw tot de conclusie zijn gekomen dat overheidsgeld niet verantwoord is besteed.
Startkapitaal van zeven miljoen Het instituut startte in 2011 en had de opdracht de haperende integratie van de doelgroep aan te pakken. Een deel van de honderdduizend Sinti- en Romazigeuners in Nederland is werkloos, zorgt voor veel overlast en criminaliteit. Ook is er een hoge schooluitval onder de doelgroep.
Het instituut kreeg een startkapitaal van zeven miljoen euro om de problemen aan te pakken. Dat geld kwam uit een fonds voor het naoorlogse rechtsherstel van Sinti en Roma. Er is volgens het ministerie nog 4,5 miljoen euro van het bedrag over. De Raad van Toezicht wil het resterende bedrag pompen in projecten die volgens hen wel werken.
Veel kritiekTrouw schrijft dat de Sinti en Roma veel kritiek hebben op de Raad van Toezicht en vooral op voorzitter Joop Worrell. Worrell was eerder tien jaar voorzitter van de Stichting Rechtsherstel Sinti en Roma. Veel Sinti en Roma verwijten Worrell vastgeplakt te zitten aan het pluche, ze voelen zich gehoord noch vertegenwoordigd door hem en 'zijn' instituut.
In Trouw reageert Worrell en spreekt hij van de 'eeuwige kritiek': "Dit zijn buitengewoon weerbarstige groepen. Het NISR heeft de brug naar de doelgroep niet weten te slaan. Daarin is niet alleen het personeel tekortgeschoten, maar ook wij, als raad van toezicht", zei hij eerder. Desondanks lijkt hij niet van plan zich terug te trekken. Worrell was eerder Kamerlid voor de PvdA en burgemeester van Woudrichem.