VIDEO

Groothandelaar vogels: ‘Oost-Europese bendes actief in leegroven volières’

26 september 2012 om 20:20
nl
Oost-Europese bendes zitten vaak achter het leegroven van volières en zijn actief in de 'vogelheling'. Dat merkt Toine Verhoeven eigenaar van vogelgroothandel ATC in Loon op Zand in contact met klanten en handelaren. Met name na het verbod op importeren van bijzondere vogels, is het aantal inbraken toegenomen.
Geschreven door

Sinds 2005 mogen vogels van buiten Europa niet meer geïmporteerd worden. Dat betekent dat mensen die al tropische vogels hebben en fokken flink kunnen verdienen aan de handel. Deze handel is vooral tussen particulieren, want de groothandels mogen niet meer importeren.
Vanwege de stijgende inkomsten, worden er in Brabant steeds meer siervogels gestolen. Volgens vogelverenigingen is er sprake van een forse toename. Sinds een wetswijziging in 2008 is het aantal vogeldiefstallen flink verergerd, vertelt Frank Beekmans van vogelvereniging De Distelvink in Goirle. Ook de inbreker die in Diessen overleed na een vechtpartij met bewoners, was uit op de vogels.
Ook parkiet en vink gestolenDaarbij worden volgens Verhoeven niet alleen dure, exotische vogeltjes uit volières gestolen. "Het is aan de orde van de dag en ook de parkiet en de vink worden gestolen", zegt Verhoeven die zijn groothandel ATC zwaar beveiligd heeft sinds het aantal inbraken is gestegen. "Deze goedkope vogels hebben het voordeel dat ze gemakkelijker te verhandelen zijn."
Ook voor Verhoeven is het niet altijd duidelijk waar de aangeboden vogels vandaan komen. "Het is voor ons als groothandel heel moeilijk om te zien of de aangeboden vogels gestolen zijn. Zodra er vogels van buiten de EU opduiken gaan er bellen rinkelen, maar er staan zo vaak mensen met twintig parkieten aan de deur."
Werkwijze vogeldievenDe werkwijze van de vogeldieven is even simpel als effectief. Volgens Verhoeven speuren ze op Marktplaats en sites als vogelarena.nl naar vogels. Daarna nemen ze onder een valse naam contact op met de aanbieders met de opmerking dat ze geïnteresseerd zijn. De aanbieders geven hun adres ven er wordt een afspraak gemaakt. Vervolgens wordt via Google Maps gekeken wat de inbraakmogelijkheden zijn op het opgegeven adres.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.