VIDEO

Jeugdzorg biedt excuses aan na vernietigend rapport Commissie Samson

7 oktober 2012 om 15:02
nl
Jeugdzorg Nederland is door het stof gegaan na het rapport van de Commissie Samson over seksueel misbruik in de jeugd- en pleegzorg. De commissie heeft 42 gevallen van seksueel misbruik overgedragen aan justitie. Hoeveel Brabantse zaken daartussen zitten, is nog niet duidelijk.
Geschreven door

De Commissie Samson, die het misbruik heeft onderzocht, presenteerde maandag haar resultaten in Den Haag. Jeugdzorg Nederland bood na de presentatie haar excuses aan. "Ik zou wensen dat we de pijn weg kunnen nemen. Dat we de middelen en de manieren hebben om mensen het leed te laten vergeten. Maar dat kunnen we niet'', zei woordvoerster Ans van de Maat van Jeugdzorg Nederland.
'Ieder kind is er een teveel'De Combinatie Jeugdzorg in Eindhoven is een van de instellingen die heeft meegewerkt aan het onderzoek. "Het is verschrikkelijk, ieder kind dat misbruikt wordt is er één teveel'', zegt Bernadette Engels van Combinatie Jeugdzorg in Eindhoven.
''Het is confronterend en het zijn harde cijfers. Kinderen worden aan onze zorg toevertrouwd, desondanks hebben we dit niet kunnen voorkomen'', aldus Engels. ''We doen ontzettend veel en onze medewerker zijn ontzettende toegewijd. Maar blijkbaar zijn we niet in staat geweest deze kinderen te beschermen.''
De commissie stelt vast dat de sector eerst geen idee van het misbruik had. Later was er een gebrek aan durf en professionaliteit om de zaken aan te pakken. Werkers in de jeugdzorg signaleren ook nog geen twee procent van de misbruikgevallen.
Geen aandacht in opleidingIn de opleidingen ontbreekt het onderwerp seksuele ontwikkeling en afwijkend gedrag. Ook eenmaal aan het werk is er geen tijd voor de kwestie ingeruimd. Omdat er zoveel en volgens de commissie soms te veel instanties en functionarissen zijn, voelt niemand zich verantwoordelijk en neemt niemand de regie in de afhandeling van (vermoedens) seksueel misbruik.
Volgens Bernadette Engels van Combinatie Jeugdzorg doen ze in Eindhoven al veel aan scholing van hun medewerkers, maar kan het beter. Ze ziet wel wat in de aanbevelingen die in het rapport staan. ''Het moet uit de taboesfeer gehaald worden.''
Ondermaats Mart van Diesen is oprichter en voorzitter van het Oudernetwerk Brabant, een netwerk van direct betrokkenen zoals ouders en grootouders. Het netwerk is niet betrokken geweest bij het rapport van de commissie Samson. "Onze stem is niet gehoord. Dat is teleurstellend. Het rapport is wel een goed verhaal, maar ook schrijnend. De geboden oplossingen zijn wat slapjes, daar wordt al jaren over gesproken."
Hij vindt dat zorg en hulpverlening al lang niet meer centraal staan in de jeugd- en pleegzorg. "Zo is de selectie van pleeggezinnen ver onder de maat."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.