Golf van liquidaties in Brabantse onderwereld

17 november 2012 om 18:59
Archieffoto
Archieffoto
De dood van Aran de Jong is de zoveelste drugsgerelateerde liquidatie in Brabant. De afgelopen jaren is het erg onrustig in de Brabantse onderwereld. Belangrijke zaken op een rij:
Geschreven door

Aran de Jong werd zaterdagochtend doodgeschoten, verdacht van grootschalige drugshandel. Hij was volgens bronnen bevriend met Youssef Sabbahi, die vorige week bij een schietpartij op een kickboksgala in Zijtaart om het leven kwam.
Verbanden tussen de moorden zijn vaak onduidelijk, maar de volgende slachtoffers hebben allemaal relaties met de onderwereld:


 • Op 2 februari 2009 ontstaat tijdens een toevallige ontmoeting op een parkeerplaats bij de McDonald's in Best een schietpartij tussen woonwagenbewoner Piet Pfaff en drugsbaron Janus van Wesenbeeck. Pfaff schiet 13 keer op de drugsbaas, die voor de derde keer een aanslag overleefde.
 • Voor een coffeeshop in Den Bosch wordt op 29 januari 2010 de 38-jarige Quincy Marcune doodgeschoten. De politie onthult later dat Marcune de politie tipte over drugshandel vanuit het huis waar hij woonde. Dat was mogelijk de aanleiding van de moord.
 • In een uitgebrande auto op een zandpad in Olland vindt de politie op 30 januari 2010 het verkoolde lichaam van Chris Wester (52) uit Hellevoetsluis. Wester zat in de hennepteelt en zijn dood heeft daar vermoedelijk mee te maken.
 • Als zeven mannen op 15 juli 2010 met automatische wapens het vuur openen op een woonwagen in Breda komt de 12-jarige Danny Gubbels om. Een mislukte drugsdeal met de vader van Danny Gubbels zou de aanleiding voor de schietpartij zijn.
 • Een onbekende man gooit op 30 juli 2010 twee handgranaten bij coffeeshop Carpe Diem in Helmond binnen. Eerder reed al een terreinwagen met opzet de nieuwe coffeeshop in.
 • Op de Venuslaan in Eindhoven wordt op 17 november 2010 een 28-jarige Eindhovenaar doodgeschoten, Ali Ekinci. Burgemeester Rob van Gijzel legde een verband met drugscriminaliteit maar bewijs voor het motief is nooit geleverd.
 • In een uitgebrande auto in Esbeek vindt de politie op 22 november 2010 het lichaam van Lesley Tunk. Tunk werd zelf ooit verdacht van een liquidatie in 2006. Over hem is gezegd dat hij als huurmoordenaar werkte voor Janus van Wesenbeek.  
 • De veroordeelde drugscrimineel Peter S. is het doelwit als onbekenden op 28 november 2010 hun automatische wapens op een huis aan de Boutenslaan leegschieten. Er raakt niemand gewond.
 • In de kofferbak van een uitgebrande auto in Spoordonk vindt de politie op 3 oktober 2011 het lijk van crimineel Senol Tuna, een handlanger van Willem Holleeder. De politie zoekt naar een oplossing in de woning van een bekende verdachte in Chaam maar kan geen bewijs vinden.
 • Door een wilde schietpartij op 20 maart 2012 in Oisterwijk komt een Duitser om het leven. De broers Dave en Jeffry S., die eerder zijn veroordeeld voor hennepteelt en geweld, worden gearresteerd.
 • Op klaarlichte dag wordt op 10 april 2012 in Waalwijk drugscrimineel Toon Damen neergeschoten. Hij overlijdt een week later. De politie sluit het onderzoek na een paar maanden vanwege gebrek aan aanknopingspunten.
 • Wachten op privacy instellingen...