Taalles voor Bossche ongeletterden: 'Ik heb nu zelfs een Facebook-account aangemaakt'
Acht organisaties in Den Bosch slaan de handen ineen wat betreft taalles. Het Bossche Taalnetwerk wordt gesubsidieerd door de gemeente. De samenwerking volgt op een bezuiniging van het Rijk op taalles. Het netwerk wil actief in de wijken op zoek naar mensen met een taalachterstand. Voor hen zijn er gratis lessen op meerdere tijdstippen en locaties in de stad.
Facebook-accountIn Den Bosch hebben 13.000 mensen grote taalproblemen. Zij kunnen niet schrijven, lezen of spreken slecht Nederlands. Veel van hen komen uit het buitenland. Maar ook een groep geboren en getogen Bosschenaren heeft een flinke taalachterstand.
In de taalklas van ABC Leer Mee zitten donderdagavond zo'n twintig leerlingen. Uit Iran, Polen, Engeland en noem maar op. Twee van de leerlingen zijn geboren en getogen in Nederland. Eén van hen vertelt: "Ik kon niet lezen en schrijven. Maar op mijn werk moet ik wel eens formulieren invullen. Dat vroeg ik dan aan iemand anders."
Samen met een vrijwilliger zit hij aan een tafel, gebogen over een schrift. Na een half jaar les is hij aan het hoofdstuk 'ontleden' toe. Hij heeft flinke stappen gemaakt en is daar duidelijk blij mee: "Ik kan de formulieren op mijn werk nu zelf invullen. En de ondertiteling op tv lezen, en voorlezen aan mijn kinderen. Ik heb zelfs een eigen Facebook-account aangemaakt."
Zeven uur per dag studerenAan een andere tafel zwoegt de Iraanse cursist verder. Hij wil het liefst zo snel mogelijk alles te weten komen over de Nederlandse taal. "Ik oefen thuis soms wel zeven uur. In mijn eigen land heb ik aan de universiteit gestudeerd." Hij richt zich weer op zijn lerares. Om weer een stapje dichter bij een toekomst zonder uitkering te komen.