Vorstelijke 'machtswisseling' in 12 Brabantse dorpen en steden
Beatrix is naast Koningin der Nederlanden en Prinses van Oranje-Nassau nog veel meer. Al die titels worden tegenwoordig in wetten niet meer genoemd, vroeger wel. Ze worden samengevat weergegeven als 'enz. enz.' (enzovoort) Die woorden staan voor de volgende 12 Brabantse titels: barones van Breda, van de stad Grave, het Land van Cuyk, Cranendonck en Eindhoven, Vrouwe van Geertruidenberg, Clundert, Zevenbergen, Hooge en Lage Zwaluwe, Willemstad, Steenbergen en Niervaert.
Die titels zijn soms al eeuwenoud. Er zijn er relatief (8) veel in West-Brabant omdat haar verre voorouders, zes eeuwen geleden, het Land van Breda in bezit kregen. Er staat één plaats tussen die niet meer bestaat: Niervaert. Dat dorp is al aan het einde van de middeleeuwen verwoest door water. Het lag bij Klundert.
GrafkelderOpvallend is dat er rond Den Bosch en Tilburg geen enkele titel is te vinden. Daar hadden de verre voorouders nooit bezittingen. Alleen in de 19e eeuw liet Koning Willem II in Tilburg het paleis(raadhuis) bouwen.
De koninklijke familie heeft voorzover bekend geen Brabantse grond en huizen meer. Ook rechten en plichten zitten al lang niet meer vast aan de titels. Die werden tijdens de invasie van de Fransen eind 18e eeuw opgegeven. Het is dus vooral een bijzondere traditie.
Toch is er zeker één plaats in onze provincie waar ons staatshoofd zeggenschap over heeft. Dat is de grafkelder van de dynastie onder de Grote of Onze Lieve Vrouwekerk in Breda.
Hertog(in) van BrabantDe majesteit heeft 50 titels in totaal, in Zeeland, België, Luxemburg en (Zuid)Frankrijk, met als bekendste 'Oranje', (Orange). Onze nationale wapenspreuk 'Je Maintiendrai' komt trouwens ook uit die stad. De markiezentitel van Bergen op Zoom heeft ze niet, die is opgeheven. De hertogstitel van Brabant heeft ze ook niet. Die wordt gedragen door kroonprins Filip van België.