Bredase neuroloog moet werk per direct neerleggen: 'Veiligheid patiënten in gevaar'
Het Amphia Ziekenhuis in Breda heeft de neuroloog na klachten over zijn functioneren op 3 februari 2012 al op non-actief gesteld en zijn patienten overgedragen aan collega-neurologen. Het ziekenhuis heeft toen zelf een melding hiervan gedaan bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg en zegt dat het zich helemaal kan vinden in de beslissing van de Inspectie dat de neuroloog vooralsnog zijn beroep niet meer mag uitoefenen.
Werkte niet volgens richtlijnenDe neuroloog bleek vaak haastige en onjuiste diagnosen te stellen en behandelde niet conform de richtlijnen en standaarden van de Nederlandse Vereniging voor Neurologie (NVN). Ook schortte er nogal wat aan zijn communicatie: die was vaak onvolledig en niet consequent, bleek uit het onderzoek.
Ook op het gebied van medisch ethisch handelen schoot de neuroloog tekort, volgens de inspectie. Door het nalaten van (lichamelijk) onderzoek stelde hij soms verkeerde diagnoses of gaf hij onjuiste behandelingen. Dit heeft bij meerdere patiënten geleid tot onnodige schadelijke bijwerkingen.
Onderzoek naar neuroloogDe neuroloog was tot februari vorig jaar werkzaam in het Amphia Ziekenhuis in Breda en eind vorig jaar 4 maanden in het Lievensberg ziekenhuis in Bergen op Zoom. Daar werkte hij, op verzoek van de IGZ, onder toezicht, omdat er al een onderzoek liep naar zijn werk.
De inspectie heeft de Raad van Bestuur van het Lievensberg ziekenhuis geïnformeerd over het onderzoek dat de inspectie had ingesteld naar het functioneren van Sanders. Op verzoek van de inspectie heeft het Lievensberg ziekenhuis Sanders onder toezicht laten werken.
Meldpunt AmphiaHet Amphia Ziekenhuis heeft alle patiënten van dokter Sanders vorig jaar een brief gestuurd waarin stond dat deze zijn praktijk definitief had neergelegd, na al geruime tijd ziek te zijn geweest. Verder heeft het ziekenhuis nu een met antwoorden op de meest gestelde vragen over de affaire Sanders.
De neuroloog heeft aan de inspectie gemeld dat hij zich niet herkent in de tekortkomingen die de NVN schetst.