Tien nieuwe rijksmonumenten in Brabant: Evoluon, Sint-Janslyceum, Station Tilburg& Sporthal Breda - Omroep Brabant
Video

Tien nieuwe rijksmonumenten in Brabant: Evoluon, Sint-Janslyceum, Station Tilburg& Sporthal Breda

18 maart 2013 om 10:00
nl
Minister Jet Bussemaker van Cultuur heeft maandag tien Brabantse gebouwen aangedragen als rijksmonument. Dit zijn onder meer het Evoluon en het hoofdkantoor van Philips in Eindhoven, de Stadsschouwburg en het NS-station van Tilburg en het Sint-Janslyceum in Den Bosch.
Geschreven door

De gebouwen zijn voorgelegd aan de Raad van Cultuur, die zal advies uitbrengen. In het najaar maakt Bussemaker de lijst definitief. De tien gegadigden:
Sporthal BredaDe Sporthal heeft een opvallend ontwerp en is een begrip in Breda. Deze is ontworpen door architect J.J. Margry. Anno 2013 staat de sporthal bekend onder de naam De Scharen. Op het grasveldje tegenover de Sporthal zijn vier grote scharen geplaatst, een project van kunstenaar Theo Besemer. De scharen zijn zo geplaatst dat het lijkt dat ze de grond openknippen.
De laatste jaren waren er veel plannen om De Scharen te vervangen. De Sporthal zou flink verouderd zijn en niet meer voldoen aan de eisen van de tijd. Binnen vijf jaar zou een nieuwe sporthal gebouwd moeten zijn.
Sint-Janslyceum Den BoschHet Sint-Janslyceum gelegen aan het Sweelinckplein in Den Bosch is het standaardvoorbeeld van de Bossche School. Een traditionele stroming in de Nederlandse architectuur die is gebaseerd op getalmatige verhoudingen. De Bossche School laat zich kenmerken door een sobere vormgeving. Er wordt vooral gebruik gemaakt van beton, baksteen en hout. Bouwmaterialen die in grote getalen aanwezig zijn in Nederland. Hans van der Laan, zijn broer Nico van der Laan en C. Pouderoyen zijn de grondleggers van de stroming.
In 1962 werd het gebouw opgeleverd. Op het Sint-Janslyceum wordt lesgegeven aan leerlingen die gymnasium, atheneum, havo of vmbo volgen. Er zitten zo'n 2400 leerlingen op de school.
Hallencomplex werktuigbouwkunde Technische Hogeschool EindhovenHet hallencomplex van de Technische Universiteit Eindhoven ontworpen door Sam van Embden blinkt uit door een combinatie van glas en staal. Hoewel er wel veel plannen zijn om het complex van de Technische Universiteit drastisch te herzien, zal het hallencomplex van Van Embden gespaard blijven. Het complex werd opgeleverd in 1959, toen de TU/e nog Technische Hogeschool Eindhoven heette.
Sam van Embden staat bekend als één van de eerste stedenbouwkundigen van Nederland.  Naast de campus van de Technische Universteit van Eindhoven heeft ook de campus van de Universiteit Twente ontworpen. In totaal heeft Van Embden vijf gebouwen ontworpen op het terrein van de Technische Universiteit Eindhoven.      
Evoluon EindhovenHet Evoluon in Eindhoven is bedoeld als het uithangbord voor de technische vooruitgang.  In 1966 werd de 'vliegende schotel' aangeboden aan de gemeente Eindhoven vanwege het 75-jarig bestaan van Philips. Het gebouw is ontworpen door de architecten Louis Kallf en Leo de Bever. 
In 2012 ging het gebouw weer tijdelijk open voor een tentoonstelling. Het was toen al meer dan twintig jaar dicht geweest voor publiek. Er staan meerdere evenementen op de planning.
Hoofdkantoor Philips EindhovenHet hoofdkantoor van Philips gelegen aan de Boschdijk werd in 1964 geopend. Het gebouw is ontworpen door architectenbureau Roosenburg, Verhave, Luyt en De Jongh.  Tot 1999 was het hoofdkantoor het hoogste kantoor- of woongebouw van Eindhoven, maar die titel ging verloren met de oplevering van woontoren De Regent.
Bij Philips zelf wordt het gebouw VB genoemd, waarbij de V verwijst naar kantorenpark Vredeoord gelegen aan de gelijknamige straat.    
Kerk van de Heilige Kruisvinding Odiliapeel De Kerk van de Heilige Kruisvinding is een kerk die is ontworpen door Jan de Jong. De Heilige Kruisvinding is de terugvinding van het kruis waaraan Jezus gestorven zou zijn door keizerinmoeder Helen.
De kerk is ontworpen volgens de filosofie van de Bossche School. De eerste steen werd in 1958 gelegd, een jaar later werd de kerk geopend.
Aula Katholieke Hogeschool TilburgDe aula van Tilburg University is ontworpen door de geboren Tilburger Jos Bedaux. Hij heeft zichzelf het vak aan architect aangeleerd. Hij pakte een modernistische stijl op, die vooral wordt gekenmerkt door een tijdloze ingetogenheid.
In 1963 leverde hij het gebouw van de Katholieke Economische Hogeschool in Tilburg op, tegenwoordig het hoofdgebouw van Tilburg University. Met daarbij de indrukwekkende hal die nu hoogstwaarschijnlijk de status van Rijksmonument zal krijgen.
Stadsschouwburg TilburgDe schouwburg van Tilburg heeft veel weg van de schouwburg van Nijmegen en worden meestal in een adem genoemd. De architecten Bijvoet en Holt leverde het gebouw op in 1961. In het gebouw zijn een grote zaal met 900 plaatsen en een kleine zaal boven elkaar gelegd. De schouwburg is voorzien van een langgerekte laagbouw met entree, trappen en foyer.        
Bijvoet behoort tot de stroming Nieuwe Bouwen en Nieuwe Zakelijkheid. Later ging hij zich meer specialiseren in akoestiek. Samen met Holt maakte hij de schouwburgen van Tilburg en Nijmegen. Het gebouw is al meer dan vijftig jaar een onderkomen voor alles wat met cultuur te maken heeft in Tilburg.
NS-station TilburgHet NS-station van Tilburg is het centrale station van de stad. Het huidige stationsgebouw is ontworpen door Koen van der Gaast en is opgeleverd in 1965. Het bestaat uit een hoge, 'zwevende' overkapping waaronder de perrons en de restauratie liggen.  
Station Tilburg zal in 2013 worden verbouwd. Zo komt er onder meer een nieuwe entreehal. Ook moet er een nieuwe brede passage door  het station die de Spoorlaan moet gaan verbinden met het nieuwe stationsplein aan de noordkant.   
Kapel Onze Lieve Vrouw Ter Nood TilburgDe Maria-Kapel is een ontwerp van architect Jos Schijvens en is op 7 juni 1964 ingezegend. De kapel komt voort na een actie van het weekblad 'Rooms Leven' waarin enkele vooraanstaande Tilburgers beloofden na de oorlog aan een van de hoofdstraten in de stad een kapel op te richten toegewijd aan Moeder Maria. In korte tijd werd voor die tijd het enorme bedrag van 137.000 gulden ontvangen.
Jos Schijvens is een van de bekendste Tilburgerse architecten. Hij heeft veel gebouwen ontworpen in Tilburg, waaronder huizen, kerken, de Midi bioscoop en diverse winkelgalerijen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.