VIDEO

CDA boos over havo-examen met vragen over onderzoek Diederik Stapel

15 mei 2013 om 17:19
nl
Hij mag dan als wetenschapper uitgerangeerd zijn, het werk van de frauderende Tilburgse hoogleraar Diederik Stapel blijft actueel. En daar is niet iedereen blij mee. Het CDA heeft donderdag Kamervragen gesteld over de tekst die is gebruikt bij het eindexamen Nederlands op de havo.
Geschreven door

Het gaat een interview uit de Volkskrant met professor Roos Vonk van de Radboud Universiteit over de moraliteit van het eten van vlees. Vonk baseert zich in het interview op een onderzoek van Diederik Stapel.
Uit de duim gezogenVonk was bij het onderzoek betrokken waaruit bleek dat vleeseters egoïstischer zouden zijn. Stapel heeft jarenlang wetenschappelijk onderzoek uit zijn duim gezogen. Vonk is berispt voor het onderzoek.
Het CDA vindt het 'merkwaardig' dat dit vraaggesprek is gebruikt voor het examen. Volgens het CDA had er bij de tekst tenminste een noot of vermelding moeten staan waarin zowel de berisping als de onderzoeksfraude wordt gemeld.
In een reactie zegt Roos Vonk dat het helemaal geen interview met haar was maar een opiniestuk dat ze zelf had geschreven. En dat gebeurde in 2010,  Een jaar voordat Stapel zijn fake-onderzoek deed.  "Acht u het werkelijk mogelijk dat dit stuk "gebaseerd" is op dat "onderzoek", zoals u zegt?" vraagt ze aan de CDA'ers.
Ze wijst er ook op dat bij een van de andere examenvragen een positieve en een negatieve reactie op het opiniestuk werden vermeld, zodat de leerlingen beide kanten konden zien.
"Waar bent u precies zo bezorgd over, dat u het gerechtvaardigd vindt de staatssecretaris OCW met dit non-probleem op te zadelen? Zou het echt heel erg zijn als jonge mensen aan het denken worden gezet over het eten van vlees?" aldus Vonk tegen de CDA'ers.
Boeren ook boosOok via een weblog op de site van de ZLTO wordt er met opgetrokken wenkbrauwen gereageerd op het havo-examen. In de tekst in het examen beschrijft Roos Vonk de negatieve effecten van de intensieve veehouderij. Maarten Rooijakkers schrijft in zijn weblog dat scholieren daardoor eenzijdig worden beïnvloed.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.