Overleden Bosschenaar (21) slikte vervuilde xtc-pillen, overheid luidt noodklok

11 juni 2013 om 11:45
Links de bewuste xtc-pil (beeld: NFI)
Links de bewuste xtc-pil (beeld: NFI)
De 21-jarige man uit Den Bosch die zondag overleed, stierf na het gebruik van xtc. Uit onderzoek blijkt dat het ging om een levensgevaarlijke beige tablet met een doodshoofdlogo. Dat maakten Novadic-Kentron en justitie dinsdagavond bekend. Het is nog niet zeker of de vervuilde pillen, die de politie bij het lichaam vond, ook de daadwerkelijke doodsoorzaak zijn.
Geschreven door

De tablet met het doodshooflogo bevat in plaats van MDMA, de werkzame stof in xtc, de levensgevaarlijke stof PMMA als hoofdcomponent. Gebruikers voelen hetzelfde na het gebruik, maar bij PMMA is de kans op een overdosis aanzienlijk.
Een overdosis kan leiden tot misselijkheid, een onregelmatige hartslag, ademhalingsmoeilijkheden, stuiptrekkingen, bewusteloosheid en zelfs hartaanvallen. In de afgelopen jaren zijn verschillende mensen overleden na gebruik van drugs met PMMA.
Waarschuwingsactie in BrabantGGD Hart van Brabant en Novadic-Kentron waarschuwen actief voor het gebruik van de beige tablet. Zij sluiten niet uit dat er ook andere pillen op de markt zijn die PMMA bevatten. Wel hebben zij geen aanwijzingen gekregen dat de tablet op grote schaal op de markt is. Mensen die in het bezit zijn van deze tabletten, kunnen ze anoniem laten testen via Novadic-Kentron.
FlyeractieBurgemeester Ton Rombouts van Den Bosch laat schriftelijk weten erg geschrokken te zijn van het overlijden van de 21-jarige man. Hij is bezorgd over de pillen die er in de regio in omloop zijn. De komende weken zal er dan ook in Den Bosch en in andere Brabantse steden een flyeractie beginnen om jongeren in het uitgaansgebied te waarschuwen.
Ook zet de verslavingszorginstelling sociale media als Facebook en Twitter in. Vooralsnog gaat het om een regionale actie, die vooral voor en tijdens het weekend plaatsvindt. Landelijk zijn instellingen op de hoogte gesteld en extra alert, zo is bekendgemaakt.
Brabantse dodenRecent zijn er twee Brabanders overleden na het gebruik van xtc. Afgelopen weekend stierf de Bosschenaar na een overdosis pillen. Nu blijkt dat hij pillen met het levensgevaarlijke PMMA had gebruikt. Of hij ook daadwerkelijk aan die pillen is overleden, kan de politie na sectie nog niet zeggen. De uitslag van het zogeheten toxicologisch onderzoek kan een tijd op zich laten wachten.
Sterke xtc-pilBegin deze maand overleed daarnaast de 17-jarige Félice van den Burg uit Eindhoven. Zij was onwel geworden na het gebruik van een erg sterke xtc-pil. De twee 18-jarige mannen die haar de drugs hadden verkocht, blijven ondanks hun vrijlating verdachten in de zaak.
Novadic-Kentron laat desgevraagd aan Omroep Brabant weten dat Van den Burg níet de beige tablet met doodshoofdlogo had gebruikt. In beide gevallen doet de politie nog onderzoek naar de herkomst van de pillen.

Tip ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...