Dode wolf Luttelgeest een grap? Dan is de wilde wolf voor het laatst tóch in Brabant waargenomen

10 juli 2013 om 22:30
nl
Het lijkt er op dat de wolf toch niet is teruggekeerd in Nederland. Een dode wolf die werd gevonden bij Luttelgeest, zou daar volgens Faunabeheer Flevoland zijn neergelegd bij wijze van grap. Dit betekent dat de laatste wilde wolf in 1897 in ons land werd gezien, bij Heeze in Brabant.
Geschreven door

De wolf bij Luttelgeest is neergelegd, zegt Faunabeheer Flevoland tegen de NOS. Faunabeheer denkt dat een aantal Oost-Europeanen, die daar in de buurt werken, het dier bij wijze van grap in Duitsland aanreed en vervolgens neerlegde in Nederland.
Bever in maagDe wolf had namelijk een bever in de maag, maar bevers komen bij Luttelgeest helemaal niet voor. Boswachter Frans Kapteijns van de Oisterwijkse bossen twijfelt daar zeer aan. "Eén ding is wel zeker en dat is dat de wolf een bever op heeft en die komen daar ook voor", aldus de boswachter.
Verder wijst Faunabeheer Flevoland er op dat een wolf bang is voor mensen. Daarom ligt het volgens de organisatie niet voor de hand dat de wolf opduikt in een redelijk dichtbevolkt gebied. Stichting Wolven in Nederland en Onderzoeksinstituut Alterra in Wageningen betwijfelen dat, zo meldt de NOS.
'Nergens pootafdrukken'"Het kan haast niet een levende wolf zijn geweest die hiernaartoe is gelopen. Niemand heeft zich gemeld omdat hij een wolf heeft aangereden, er zijn nergens pootafdrukken gevonden en een wolf is veel te schuw om zich in zo'n klein en druk gebied te begeven", zo legt een woordvoerder uit.
Voor zover bekend hebben wolven zich dus nog niet gevestigd in Nederland, hoewel een boswachter in zijn bos- en weidegebied in Drenthe, Overijssel en de Noordoostpolder dacht eerder sporen van een wolf te hebben gezien. Dit betekent dat Brabant weer aanspraak kan maken op de plek waar voor het laatst een wilde wolf werd gezien. Dat gebeurde in 1897 in Heeze. Tot 1800 werden in delen van Brabant en Limburg nog wolvennesten met jongen aangetroffen.
De wolf in BrabantOverigens betekent dat niet dat de wolf in de toekomst hier niet naartoe komt. Onderzoeksinstituut Alterra in Wageningen stelde vorig jaar nog vast dat het waarschijnlijk is dat het roofdier via België onze provincie binnenkomt. Met name Zuidoost-Brabant zou kansrijk zijn, omdat hier veel reeën leven. Wolven jagen graag op die dieren.
De vermeende terugkeer van de wolf in Nederland, aangewakkerd door de wolf bij Luttelgeest, zorgde de afgelopen dagen landelijk voor ophef. Voor de Onafhankelijke Statenfractie in Provinciale Staten van Brabant was de vermoedelijke terugkeer van het beest zelfs aanleiding tot het stellen van zeven vragen. De partij maakte zich direct hard voor het behoud van het schuwe dier, ook al was het exemplaar dat werd gevonden dood.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.