Meer castratiegevallen in Sint Josephziekenhuis in Veghel

SON - In het Sint Jozephziekenhuis in Veghel zijn in de jaren vijftig zeker twee minderjarige jongens gecastreerd op gezag van de Katholieke Kerk. En waarschijnlijk nog wel meer. Dat zegt onderzoeksjournalist Joep Dohmen.
De jongens werden gecastreerd om zo van hun homoseksuele gedrag te worden afgeholpen. In zeker een geval gaat het om een jongen die seksueel misbruikt was door broeders in een katholiek internaat. In 1956 komt Henk Heithuis, twintig jaar oud, terecht in Huize Padua, een door katholieke broeders geleide psychiatrische instelling in Boekel.

Homoseksueel
Heithuis, die tot dan toe in allerlei katholieke gestichten gewoond had, werd in 1956 in de door katholieken geleide psychiatrische inrichting Huize Padua in Boekel gedwongen opgenomen nadat hij broeders had beschuldigd van seksueel misbruik. Heithuis, zo beweerden de broeders, zou psychisch gestoord en homoseksueel zijn.

En daar moest hij van afgeholpen worden. Dohmen: "Henk, toen minderjarig, werd vanuit Huize Padua een paar dagen naar het Sint Josephziekenhuis in Veghel gebracht. Daar werd hij door een chirurg gecastreerd om zo van zijn homoseksualiteit af te komen".

Anoniem
Uit onderzoek blijkt dat Heithuis niet de enige is die op gezag van broeders gecastreerd is. In brieven van betrokkenen is er sprake van negen gevallen. "Die gevallen zijn anoniem en niet meer te achterhalen", zegt Dohmen. "Zeker is wel dat er minstens nog een minderjarige  jongen in Veghel gecastreerd is. Die heeft zijn verhaal gedaan in een documentaire die in 1997 door de KRO is uitgezonden. Hij werd door de pastoor naar Veghel gestuurd omdat hij homoseksueel was".

De commissie Deetman, die onderzoek deed naar misbruik binnen de katholieke kerk, heeft niets gedaan met de verhalen over de castraties. Dohmen pleit voor verder onderzoek om zo te achterhalen hoeveel jongens slachtoffer zijn van de castratiepraktijken op gezag van de katholieke kerk.

"Het is een illussie om te denken dat er maar twee gevallen zijn. Het zullen er veel meer zijn. Maar de vraag is of die jongens, oudere mannen nu, naar buiten willen treden met hun verhaal", aldus Dohmen.