Ranomi Kromowidjojo succesvolste Nederlandse WK-zwemster ooit: alle medailles op een rij

3 augustus 2013 om 22:22 • Aangepast 22 november 2020 om 03:38
nl
Haar gouden plak op de 50 meter vrije slag was alweer de negende medaille van Ranomi Kromowidjojo op een WK langebaan. Daarmee is ze de succesvolste Nederlandse WK-zwemster ooit. Toch was deze medaille pas haar eerste individuele gouden plak op een WK langebaan. De belangrijkste medailles van 'Kromo' op een rijtje:
Profielfoto van
Geschreven door


  • Haar eerste 'grote' medaille pakt de dan pas 15-jarige in 2006. Op het EK kortebaan in Boedapest wint ze zilver op de 4x100 vrij, met Inge Dekker, Chantal Groot en Marleen Veldhuis.
  • De eerste WK-medaille pakt Kromowidjojo in 2007. Samen met Inge Dekker, Marleen Veldhuis en Femke Heemskerk pakt ze brons op de 4x100 meter vrij.
  • Een jaar later, in 2008, heeft diezelfde estafetteploeg succes op het EK zwemmen in Eindhoven. Behalve een gouden plak zwemmen de Nederlandse dames ook een wereldrecord.
  • Ook op de Olympische Spelen van 2008 zijn de dames, met Kromowidjojo als tweede zwemster, oppermachtig. Onbedreigd pakt Nederland ook daar goud, in een olympisch record.

[YouTube:body:http://youtu.be/mYsltmjhCgc]

  • En het wordt eentonig: ook op het WK in 2009 zijn Dekker, Kromowidjojo, Heemskerk en Veldhuis veruit de snelste. Wederom in een nieuw wereldrecord. En ondanks dat haar erelijst al best indrukwekkend is, is Kromowidjojo dan pas 18 jaar.
  • In 2010 laat 'Kromo' zien dat ze ook individueel succesvol kan zijn. En hoe. Op het EK en WK kortebaan pakt ze vier individuele gouden plakken, naast drie keer goud met de estafetteploeg.

[YouTube:body:http://youtu.be/tLjmsR87IZA]

[YouTube:body:http://youtu.be/mYsltmjhCgc]

  • En dan dus het WK langebaan in 2013. Na de Spelen nam 'Kromo' even pauze, waardoor haar voorbereiding op het WK in Barcelona niet optimaal was. Dat is te merken op de 100 vrij, 50 vlinder en 4x100 vrij, die drie bronzen plakken opleveren. Maar zondagavond is het dan toch weer ouderwets raak. Op de 50 meter vrije slag grijpt Kromowidjojo het goud.
  • Daarmee is ze officieel de succesvolste Nederlandse WK-zwemster ooit. In totaal heeft Kromowidjojo al meer dan dertig medailles gewonnen op EK's, WK's en de Olympische Spelen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.