Aannemen steekpenningen was fout van ex-wethouder Boxmeer, maar geen verder onderzoek

17 september 2013 om 16:52
nl
Jos de Graaf heeft als wethouder van de gemeente Boxmeer niet integer gehandeld, maar voor nader onderzoek is ‘geen directe aanleiding’. Dit stelt de advocaat, bij wie de gemeente om advies heeft gevraagd in deze steekpenningenaffaire.
Geschreven door

De Graaf stapte in juni op nadat bekend was geworden dat hij een envelop met 3.000 euro had aangenomen. Een kandidaat-koper van het Catharinaklooster in Sambeek, dat onder Boxmeer valt, zou hem hiermee willen omkopen. De handel en wandel van De Graaf leidde tot commotie in de gemeenteraad. Het huidige college van burgemeester en wethouders van de gemeente Boxmeer kan zich vinden in de conclusies van de advocaat.
Envelop tussen brochureDe Graaf zou het geld eind vorig jaar hebben gekregen van een potentiële koper van het Catharinaklooster in Sambeek, gemeente Boxmeer. Uit onderzoek is gebleken dat hij tijdens een bijeenkomst in het klooster een brochure had gekregen. Tussen die folder, met informatie over een kunstexpositie in dat klooster, zat de bewuste envelop.
De Graaf zou het gekregen hebben van de zoon van een Chinese kunstenaar die in het klooster exposeerde. De tentoonstelling was één van de activiteiten van GVZ, dat Chinese investeerders vertegenwoordige. GVZ huurde het pand tijdelijk en overwoog het te kopen.
'Envelop op kast gevonden'De Graaf meldde op 21 en 22 juni – een half jaar later dus - zijn toenmalige collegeleden dat hij de envelop op een kast in zijn kamer had gevonden. Ook zei hij dat hij het geld enkele dagen onder zich heeft gehad, maar ook dat hij het bedrag had teruggegeven.
Snel nadat De Graaf was teruggetreden, heeft de gemeente aan een advocatenbureau in Nijmegen gevraagd te onderzoeken wat er allemaal is gebeurd. Hieruit trekt een medewerker van dit kantoor dat verder diepgravend justitieel onderzoek niet in het belang is van Boxmeer.
'Onderzoek te tijdrovend'In zijn eerste bevindingen wordt de naam genoemd van een man, die namens GVZ geprobeerd zou hebben De Graaf om te kopen, maar het Openbaar Ministerie zal niet in actie komen zolang er geen aangifte is gedaan.
Ook zal zo’n onderzoek naar verwachting veel tijd vergen waardoor de gemeente lang met het dossier wordt geconfronteerd. Bovendien is het de vraag of 'de gewenste duidelijkheid zal worden gegeven.' De advocaat wijst verder een integriteitsonderzoek naar het handelen van De Graaf af. Bij dit alles speelt ook mee dat de affaire geen financiële consequenties voor de gemeente heeft (gehad).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.