Succesvol terughalen filmpje aanhouding dj The Flexican afhankelijk van gebruiker

EINDHOVEN - Het door de politie gewiste filmpje met daarop de aanhouding van dj The Flexican kan misschien nog worden teruggehaald. De telefoon waarop het filmpje stond, is nu in handen van het forensisch onderzoeksbureau Digital Investigation. Die zijn er zondag mee aan de slag gegaan. "Het hangt van de gebruiker af of het filmpje nog te redden is."
Zaterdag 28 juli ontstond er na Sneakerz in Eindhoven een opstootje tussen politieagenten en dj The Flexican. Dit werd gefilmd door de 46-jarige Ingrid Lukken, die net als de dj werd opgepakt. De politie wiste het bewuste filmpje, maar ontkende dit in eerste instantie.   

Terughalen is afhankelijk van soort gebruiker
De experts van Digital Investigation hebben speciale software in huis waarmee het interne geheugen van de telefoon kan worden uitgelezen. Dat is nog geen garantie dat het filmpje kan worden teruggehaald. Volgens Huub Roem van Digital Investigation is de kans groter dat het filmpje er nog op staat staat als de telefoon niet intensief gebruikt is."Hoe vaker de telefoon wordt gebruikt, hoe vaker het interne geheugen wordt overschreven. Als dat niet het geval is, moet het wel lukken."

Het terughalen van het filmpje zal minstens een dag duren. "Eerst moet het geheugen worden ingeladen en dat is bij iedere telefoon anders. Dat kan uren tijd in beslag nemen. Vervolgens moet het filmpje worden opgespoord en worden overgezet."

'Wel wat gebruikt'
Ingrid Lukken heeft de telefoon nog wel gebruikt toen ze deze weer terugkreeg. "Ik heb nog wel wat dingen er mee gedaan, maar niet al te veel." Dat Lukken haar toestel niet al te veel gebruikt is gunstig. De telefoon in kwestie is een Samsung Galaxy S II. Het is een moderne smartphone voorzien van het mobiele besturingssysteem Android.

Het filmpje speelt een grote rol in de zaak. In eerste instantie ontkende de agent dat hij het filmpje had gewist, maar hij kwam hier later op terug. De politie is zelf een intern onderzoek begonnen. Ook het Openbaar Ministerie is geïnformeerd en mogelijk volgt er ook een strafrechtelijk onderzoek.

Aangifte tegen agent
Lukken gaat aangifte doen tegen de agent die het filmpje heeft verwijderd. Deze is momenteel nog aan het werk, in afwachting van het lopende onderzoek. Volgens de advocaat van Lukken, Yehudi Moszkowicz, heeft de politieman een misdrijf gepleegd en is hij strafbaar omdat hij sporen heeft gewist en de opsporing heeft bemoeilijkt.