Keuze voor JSF stap verder weg, werkgelegenheid Brabantse bedrijven op de tocht

20 augustus 2012 om 23:15
nl
De Algemene Rekenkamer gaat onderzoek doen naar de kosten voor Nederland als besloten wordt uit het militaire ontwikkelingsproject Joint Strike Fighter (JSF) van de Amerikaanse vliegtuigbouwer Lockheed Martin te stappen. Demissionair minister van Defensie Hans Hilllen heeft daartoe opdracht gegeven. Stapt Nederland uit het project, dan is dat een grote klap voor veel Brabantse ondernemingen.
Geschreven door

Aanleiding is een motie die begin juli werd aangenomen in de Tweede Kamer waarin de regering wordt gevraagd om alle noodzakelijke stappen te nemen om uit het project te stappen.
Miljoenen euro's omzetAls Nederland uit het JSF-project stapt, loopt een aantal bedrijven in Brabant vele miljoenen euro’s omzet mis. Die hoopten een graantje mee te pikken in de vorm van de productie van onderdelen of onderhoud van het gevechtsvliegtuig. Bij het missen van deze omzet komen honderden banen op de tocht te staan.
Zo had de Maintenance Valley in Woensdrecht ingezet op de bouw van onderdelen. Bij Fokker Elmo in Woensdrecht werken 250 mensen aan de bekabeling van de JSF. Stapt Nederland uit het project, dan verhuizen deze werkzaamheden naar Fokker Elmo in Turkije. Fokker Landing Gear in Helmond zou de landinggestellen voor de vliegtuigen gaan maken. 
Driehonderd banen op de tochtVolgens het Nifarp, het samenwerkingsverband van bedrijven en instituten die betrokken zijn bij de JSF, werken er in Nederland 1250 mensen aan het project, waarvan 300 in Brabant.
De Algemene Rekenkamer hoopt op 25 oktober de financiële gevolgen van het uitstappen uit het test- en ontwikkelingsprogramma van de JSF te presenteren.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.