Video

Tornado gespot bij onweersbui in Drunen

20 oktober 2013 om 19:14 • Aangepast 22 november 2020 om 03:07
nl
Bij de onweersbui die zondagavond over het westen van Brabant trok is mogelijk een windhoos of tornado aanwezig geweest. Onweersliefhebber en Omroep Brabant-weerman Richie van den Bosch stond te kijken naar de bui en zag rond acht uur plotseling iets verdachts. Experts denken dat het om een tornado ging, een natuurverschijnsel dat niet zo vaak voorkomt in Nederland.
Profielfoto van
Geschreven door

Richie van den Bosch merkte al snel op dat het een andere bui dan normaal is. "Ik stond een tijdje te kijken en opeens zag ik een trechtervormige uitstulping onder de wolk. Hier heb ik meteen een foto van gemaakt. Vervolgens heb ik deze online gezet en op een bekend weerforum wordt er al veel over gediscussieerd. Volgens diverse experts hebben we inderdaad te maken met een tornado, ook wel windhoos genoemd."
Tornado?Ook weerman Reinier van den Berg heeft de foto bekeken. Op basis van de foto durft hij te zeggen dat het inderdaad om een tornado gaat.
Uit onderzoek blijkt dat er in Nederland naar schatting 35 tornado's per jaar voorkomen. Volgens weerman Wouter de Baar van MeteoConsult zijn dit er echter veel minder. En deze tornado in de herfst noemt hij sowieso bijzonder. "Omdat het fenomeen vooral in het zomerseizoen voorkomt", vertelt hij maandagochtend. Ook stelt hij dat de Nederlandse tornado's in vergelijking met die in Amerika vaak minder zwaar zijn. En dat geldt ook voor deze Brabantse tornado.

SchadeDe tornado die zondagavond over Drunen vloog, heeft ook in Elshout zijn sporen achtergelaten. Op de Kapelstraat in Elshout is rond acht uur het dak van een schuur gedeeltelijk gesneuveld. Golfplaten vlogen over de weg en kwamen bij mensen in de tuin en op de weg terecht.

Wachten op privacy instellingen...

Een tornado ontstaat volgens Wouter de Baar uit een onweersbui wanneer de wind aan de grond een andere richting en snelheid heeft dan de wind op grotere hoogte in de atmosfeer. "Hierdoor ontstaat een soort rotatie en opzuigende kracht in een onweersbui. Waardoor een slurf naar de grond condenseert", zo legt hij uit.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.