Fries buurtschap achter diefstal grootste klompenpaar uit Steenbergen, penis was te schuin

DRACHTEN - Voor houtkunstenaar Peter de Koning uit Steenbergen kon het nieuwe jaar niet beter beginnen. De vreugde tijdens de feestdagen werd nog overschaduwd door de diefstal van zijn 'grootste klompen ter wereld'. Maar op nieuwjaarsdag kreeg hij een geruststellend telefoontje uit Friesland.
Een buurtschap in Drachten bleek de klompen in hun bezit te hebben. De houten piemel van De Koning vonden ze iets te schunnig.

Op zo'n drie uur rijden van Steenbergen bevindt zich buurtschap Frijstaet uit het Friese Drachten. Ieder jaar tussen kerst en oud en nieuw lenen' ze een bijzonder object ergens in Nederland, om het vervolgens in eigen tuin tentoon te stellen.

Dit jaar viel het oog op het klompenpaar van kunstenaar Peter de Koning. "Ook hier in Friesland lezen wij de krant. We zagen dat De Koning wat probleempjes heeft gehad met de politie en stuitten daardoor op zijn klompen", legt Sietze Jan Hof van de Frijstaet uit.

Diefstal
Op kerstavond togen de acht leden van het buurtschap naar Brabant om de klompen op te halen. Geen gemakkelijke klus, want iedere klomp weegt 850 kilo. "De exemplaren stonden buiten. Even verderop stond een kar, waar we ze op hebben geladen. Daarna ging er een kleed overheen. Meneer de Koning was in geen velden of wegen te zien", reconstrueert Hof de diefstal.

Traditie
Vergezeld met de tekst 'It is nea goed, om te libjen op te grutte foet' ('Het is niet goed om op te grote voet te leven') werden de klompen in een tuin tentoongesteld.

Gedurende de jaren heeft het buurtschap al vele stunts uitgehaald. "Het begon allemaal toen de jeugd vernielingen uithaalde. Wij besloten dat stunts leuker kunnen en bestaan inmiddels al vijftig jaar", aldus Hof. Daarij probeert de groep altijd de actualiteit te betrekken. Dit jaar was het object en de tekst een verwijzing naar de Nederlandse economie.

Houten penis
Peter de Koning is verbaasd dat zijn houten penis niet het doelwit was van de stunt. "Als ze dan toch uit zijn op publiciteit, hadden ze beter de piemel kunnen meenemen naar het Hoge Noorden." Volgens De Koning vond Frijstaet het houten gemacht te schunnig om in het Friese landschap neer te zetten.

De kunstenaar was dinsdag als eregast uitgenodigd om zijn eigen creaties te aanschouwen in Friesland. Daar heeft hij echter vriendelijk voor bedankt. "Dat ga ik toch niet doen? Het is drie uur rijden!" Frijstaet heeft beloofd de klompen nog deze week terug te brengen naar Steenbergen.