Video

Tot 6 jaar cel geëist tegen leden drugsbende vermoorde Eindhovenaar Aran de Jong

17 januari 2013 om 15:24
nl
Justitie heeft celstraffen tot zes jaar geëist tegen leden van de drugsbende rondom de vermoorde Eindhovenaar Aran de Jong. De bende verdiende volgens justitie 42 miljoen euro met de handel in verdovende middelen.
Geschreven door

De hoogste straf, zes jaar, werd geëist tegen Serge van L. uit Nuenen en Glenn M. uit Waalwijk, die nauw samenwerkten met De Jong. Van L. was onder andere verantwoordelijk voor het verzamelen van de hennep, zodat die op transport kon.
Veel celstraffenTegen acht anderen eiste justitie in de zogeheten zaak Maskerbij onvoorwaardelijke celstraffen variërend van twintig maanden tot vijf jaar. Tegen één verdachte werd alleen een werkstraf geëist.
De drugsbende wordt verdacht van import in een zeecontainer van 3000 kilo hasj uit Pakistan en export van honderden kilo's hennep en hasj naar Engeland en Italië.
Criminele organisatieAcht van de verdachten zouden volgens justitie deel uitmaken van een criminele organisatie, waarvan De Jong de leider was. De Jong was de 'baas der bazen' en een 'grote jongen in het metier', zo zei de officier van justitie donderdag. Ook worden de bendeleden verdacht van witwassen. Volgens justitie hadden ‘De Jong en zijn kompanen als enige motief het maken van grote illegale winsten’. De bendeleden hadden allen hun eigen taken, zoals contact met buitenland, tussenpersoon, financier, techneut en geldophaler.
Het grote onderzoek naar de bende begon in 2009. Volgens justitie was het een 'zware klus' om het onderzoek in goede banen te leiden. Het lukte justitie om diverse partijen drugs te volgen en te onderscheppen, zonder dat de organisatie doorkreeg dat er een onderzoek liep.
Undercoveragenten en verborgen camera'sOm bewijs te verzamelen werden onder andere undercoveragenten, telefoontaps, peilzenders en verborgen camera's ingezet. Zo filmde men hoe pallets met dozen hasj werden ingeladen voor transport. Volgens justitie is er 'een schat aan bewijs' gevonden.
De bendeleden hielden veelal contact via sms-berichten met codetaal. Om de sms'jes te onderscheppen en traceren werd een zogenoemde IMSI-catcher ingezet. Op twee 'actiedagen' in 2011 werden invallen gedaan bij leden van de bende.
Hoofdverdachten zwijgen  Aran de Jong (41) werd in november kort voor de rechtszaak, die de naam Maskerbij kreeg,-  doodgeschoten in de buurt van zijn huis in Eindhoven. De behandeling van de zaak tegen in totaal achttien verdachten begon korte tijd later, op 3 december. De hoofdverdachten maakten tijdens de zittingen veelal gebruik van hun zwijgrecht.
In totaal staan achtien verdachten terecht in de zaak Maskerbij. De resterende zeven verdachten horen maandag hun strafeis. De rechtbank in Den Bosch doet op 7 maart uitspraak. Los van de strafzaak start justitie nog een procedure om de bendeleden hun winsten af te pakken.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.