VIDEO

Thom Puckey in het SMS: marmeren naakten die onrustig maken

8 november 2013 om 18:47
nl
Naakte vrouwen! Maar dan van top tot teen van marmer. Het ís een omschrijving van de beelden die Thom Puckey exposeert in het Stedelijk Museum 's-Hertogenbosch (SMS) maar dan vergeet je de raketwerpers, de pistolen, de messen en de keurig afgewerkte stompjes van geamputeerde ledematen. O ja... én de SS-pet met het doodskopembleem. "De schaduw van de schoonheid", noemt Puckey het zelf.
Geschreven door

Een blote vrouw op handen en knieën. Als je er voor staat, is het een mannenfantasie. Tot je ziet dat ze een pistool in haar linkerhand heeft, het mes in de rechterhand verbergt ze achter haar rug. Geschat gewicht: ongeveer 600 kilo want ook zij is uitgevoerd in wit marmer.
Chicks 'nd GunsPuckeys materiaal én de ambachtelijkheid waarmee hij het bewerkt, grijpen terug naar vroeger toen marmer deftig was en werd gebruikt voor belangrijke monumenten. Daar zit de eerste tegenstelling, want Puckey gebruikt het marmer nu om afbeeldingen te maken die je op internet terugvindt als je op 'Chicks 'nd Guns' googelt (en wie doet dat nou nooit?). En de tweede tegenstelling zit in jezelf, in de (mannelijke) beschouwer. Een naakte vrouw met een pistool kan best spannend zijn maar die SS-pet is met terugwerkende kracht toch wel een afknapper. Wat ís mooi, wat vind je mooi en wat mag je mooi vinden?Een aantal beelden van Puckey schakelen de kaleidoskoop in het brein op volle kracht vooruit.
Omstreden Puckey is omstreden. Niet alle museumdirecteuren vinden zijn werk kunst. René Pingen van het SMS is blij met de expositie van de Amsterdamse kunstenaar die tot voor kort les gaf op de kunstacademie in Den Bosch. Deze museumdirecteur houdt van Puckeys beelden. "Ik wilde zo veel mogelijk monumentale marmeren beelden van hem bij elkaar zetten".
Puckey boetseert zijn beelden eerst in klei. Hij doet dat aan de hand van een model. Door de klei kan hij zijn beeld voortdurend nog aanpassen. Daarna komt een tweede versie in gips die vervolgens in marmer wordt nagemaakt. Puckey doet dat niet alleen. Hij heeft er hulp bij maar wil wel zelf altijd de laatste hand aan de beelden leggen. In totaal kan er zo makkelijk anderhalf jaar in gaan zitten voordat een beeld klaar is.
Blauw Op vrijdag werd de museumzaal louter verlicht met TL-buizen die de beelden in een hard, blauw licht zetten. Puckey leek daar tevreden mee te zijn. Museumdirecteur René Pingen was van plan de beelden nog verder uit te lichten met iets 'warmer' licht. Wie naar de opening gaat, kan zien hoe dat is afgelopen.
Tegelijk met de expositie in het SMS zijn bij galerie Mieke van Schaijk in Den Bosch fotowerken van Puckey te zien.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.