Video

Het carnavalsseizoen is begonnen: polonaise en bier op de elfde van de elfde

12 november 2013 om 06:30 • Aangepast 22 november 2020 om 02:56
nl
Trek die kiel aan en sluit aan in de polonaise. Het is weer inhaken en meedeinen geblazen, want met de elfde van de elfde is maandag het carnavalsseizoen officieel ingeluid. Vooral in Oeteldonk, de naam van Den Bosch tijdens carnaval, ging het maandagmorgen al los. Om elf over elf werd startte het feest op de Parade met het hijsen van de vlag. In Tilburg, ook wel Kruikenstad genoemd, wordt maandagavond de nieuwe prins bekend.
Profielfoto van
Geschreven door

De elfde van de elfde is traditioneel het begin van het carnavalsseizoen. Op deze datum houden overal in Brabant de Raden van Elf (de meeste plaatsen hebben ze) hun eerste vergaderingen.
Volgens de volksnumerologie is elf het getal van de gekken en de dwazen. Officieel begint het seizoen dus op de elfde van de elfde. Maar er zijn carnavalsverenigingen in Brabant die dit weekend de feestneus al hebben opgezet.
Prins in KruikenstadIn Tilburg heeft de Carnavalsstichting Tilburg op het Willemsplein bekendgemaakt wie in 2014 de Prins van Kruikenstad wordt. Het is net als in 2013 Prins Joost den Irste ." Het thema van de Tilburgse carnaval is Doede dè dikkels?

Wachten op privacy instellingen...

Door heel Brabant worden activiteiten georganiseerd op de elfde van de elfde. Zo staan drie kroegen op Stratumseind in Eindhoven maandag helemaal in het teken van carnaval tijdens het Elluf Elluf-feest. In Roosendaal wordt op 11 november traditiegetrouw de Tullepetaon gewekt.
Feest in OeteldonkNormaal wordt de elfde van de elfde in Den Bosch gevierd in het weekend, maar nu wordt gekozen voor de dag zelf. De dag startte met een uitgebreid carnavalsontbijt in bij Hotel Central. Om elf over elf werd de vlag gehesen. Het was hartstikke druk op de Parade. Ondanks de maandag hebben veel mensen de moeite genomen om bij het feest aanwezig te zijn. "De aftrap op de parade was super. Daar hebben we het Bossche volkslied meezongen", vertelt een van de enthousiaste bezoekers.
Veel mensen zijn gekleed in carnavalskledij. Een Bossche vader heeft zijn twee jonge kinderen al uitgedost. "Dat wordt er met de paplepel ingegoten. Ze zijn er echter nog niet helemaal aan gewend." Ook de moeder heeft er zin in. "De kinderen gaan rond de middag naar opa en oma en dan gaan we los. "We gaan er vandaag een klein feestje van maken."

Wachten op privacy instellingen...

Bij Omroep Brabant blijf je op de hoogte, meer carnavalsnieuws vind je op omroepbrabant.nl/carnaval.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.