Wetenschappers dolblij met neanderthalerkamp Den Bosch: ‘Zo maar één keer in de twintig jaar’
Wetenschappers gaven vrijdag een presentatie over de eerste resultaten van het onderzoek naar het neanderthalerkamp, dat eerder deze maand werd gevonden. Daarin vertellen ze hoe bijzonder de ontdekking van anderhalve week geleden is. "De vondst van vuurstenen en botten bij elkaar is echt uniek", zegt Thijs van Kolfschoten van de Universiteit Leiden.
Weer een puzzelstukjeWetenschappers van de Universiteit Leiden, Wageningen University en TNO doen nu onderzoek naar de resten. "We kunnen hiervan leren wat Neanderthalers in onze gebieden hebben gedaan. Wanneer ze precies hier waren, in welk klimaat ze leefden en in wat voor landschap ze hier rond trokken. Dat zijn allemaal dingen waarvan we nog maar heel weinig weten tot nu toe", vertelt Alexander Verpoorte van de Universiteit Leiden.
Van Kolfschoten vult aan: "We weten wel iets van de neanderthaler. Hij leefde van 400.000 jaar tot ongeveer 40.000 jaar geleden. Over kleine periodes in die tijd weten we al dingen. Maar van heel veel periodes nog niks. Dit is weer een puzzelstukje in het grote geheel."
'Mooie ontdekkingstocht'"Het gaat een hele mooie ontdekkingstocht worden", vertelt Verpoorte verder. "Een vondst van deze kwaliteit vind je in Nederland maar één keer in de twintig jaar." "Ja, dit is er zo eentje die je maar een keer in je carrière meemaakt", lacht van Kolfschoten.
"Ik hoop hier nog een paar jaar plezier van te hebben. Voordat we alles hebben uitgewerkt en de discussies met collega's hebben gevoerd zijn we een hele tijd verder. Nee, voorlopig wordt het niet saai."