Jodiumpillen voor tienduizenden West-Brabanders die dicht bij kerncentrale wonen

BERGEN OP ZOOM - Nog voor de zomer worden er jodiumpillen uitgedeeld bij mensen die in de buurt wonen van de kerncentrale in Doel, net over de grens bij Ossendrecht. Het gaat het om naar schatting 70.000 Brabanders die in de 'gevarenzone' wonen in de gemeenten Roosendaal, Bergen op Zoom en Woensdrecht. De kans op ongelukken bij de kerncentrales is klein, maar als er iets gebeurt kan een pil voor bescherming zorgen.
Waarschijnlijk krijgen niet alle inwoners van die gemeenten de pillen. In 2010 bleek dat bijvoorbeeld inwoners van Wouwse Plantage (gemeente Roosendaal) wel vallen binnen het risicogebied maar van Roosendaal niet. Dat geldt ook voor inwoners van Halsteren (gemeente Bergen op Zoom) Die hoefden in 2010 geen pillen in huis te hebben, in tegenstelling tot inwoners van Bergen op Zoom. Ook 40-plussers krijgen ze niet omdat ze minder risico lopen.


Pillen
Jodiumpillen zijn een middel om gezondheidsschade te voorkomen bij een eventuele kernramp. Sinds 2010  kunnen de mensen die pillen afhalen bij hun gemeente, maar dat gebeurt nauwelijks. De pillen zullen in de brievenbus vallen bij mensen die jonger zijn dan 40. Deze doelgroep is het meest kwetsbaar.

Momenteel zijn de gemeenten alle adressen aan het inventariseren die in aanmerking komen voor de pillen. Het gaat om huishoudensbinnen een straal van twintig kilometer rondom kerncentrale Doel. Ook in Zeeland komen er pillen voor mensen die in een straal van tien kilometer wonen rondom kerncentrale Borssele. 

Voorkomen van kanker bij een nucleaire ramp
Voordat de verspreiding begint, komt er een uitgebreide voorlichtingscampagne. Tegen die tijd zal er ook een website komen met meer informatie over het gebruik van de pillen. De jodium moet worden ingenomen bij een kernramp. Zo wordt voorkomen dat de radioactieve straling zich ophoopt in de schildklier en is het risico op kanker een stuk kleiner. 

De kerncentrale van Doel is regelmatig in het nieuws. Vorig jaar werd een van de oudere reactoren stilgelegd omdat er scheurtjes waren gevonden. Onderzoeken hebben tot nu toe nog geen uitsluitsel gegeven.