Verdachte Willy Selten van vleesfraude reageert voor het eerst

OSS - De Osse vleesverwerker Willy Selten heeft woensdagavond hard uitgehaald naar de NVWA in Nieuwsuur. Hij reageerde op de vermeende vleesfraude, waarin zijn bedrijf centraal zou staan. Van de fraude is volgens Selten helemaal niets waar. Selten raakte in opspraak omdat hij paardenvlees als rundvlees zou hebben verkocht, terwijl hij dat niet aangaf. De NVWA liet 50 miljoen kilo vlees terughalen. Selten zegt nu dat er niets valt terug te halen, omdat het vlees nog in zijn vrieshuis ligt.
Zijn bedrijf raakte in februari in opspraak omdat het paardenvlees als rundvlees zou hebben verkocht.

Ook wordt Willy Selten verdacht van handel in vlees dat is vervuild met het diergeneesmiddel fenylbutazon, dat bij mensen beenmergkanker kan veroorzaken. De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) was bang dat de volksgezondheid in gevaar was en liet vijftig miljoen kilo vlees terughalen. Vorige week bleek echter dat er voor zover bekend nooit gevaar voor de volksgezondheid is geweest.

'Terugroepactie is onzin'
Selten zegt nu dat de hele terugroepactie 'onzin' is. In Nieuwsuur laat hij zien dat een groot deel van het desbetreffende vlees, 130 pallets met paardenvlees, gewoon in zijn vrieshuis is opgeslagen. "Dat heb ik de NVWA ook medegedeeld. Ik weet niet waar ze naar zoeken."

Daarnaast zou de volksgezondheid nooit in gevaar zijn geweest, beweert Selten. Hij zegt dat vrijwel al het paardenvlees dat hij binnenkreeg, goed was gekeurd. "Er is nog nooit iets gebeurd waardoor de volksgezondheid in gevaar is gekomen, op één paard na. Daar zat een residu in van een bepaald medicijn." De NVWA zou in de zomer van 2012 al hebben geweten van het vervuilde paardenkarkas, maar meldde dit volgens Selten pas acht maanden laten aan de vleesverwerker. Het vervuilde vlees zou nooit zijn verkocht.

'Nooit paard als rund verkocht'
Selten ontkent dat hij ooit paardenvlees als rundvlees heeft verkocht. "Wij hebben nooit een sticker 'rund' geplakt op iets wat geen rund is." Er is volgens hem wel paardenvlees verwerkt en verkocht met rundvlees, maar dit werd ook aangegeven. Op het etiket stond dat het paardenvlees met rundervet was vermengd, zo laat hij in Nieuwsuur zien.

De Osse vleesverwerker beweert zelfs dat hij nooit met stickers voor alleen rund- of paardenvlees heeft gewerkt. In plaats daarvan gebruikte hij stickers waarop was te zien dat het om een aangepaste receptuur ging. Deze handelwijze is niet verboden, zolang maar duidelijk is van welk dier het vlees afkomstig is.

'Geen problemen met administratie'
In Nieuwsuur weerspreekt de vleesverwerker ook dat zijn administratie niet klopte. Volgens de boekhouding had hij vier miljoen kilo vlees meer verkocht dan hij binnen had gekregen. Dit komt door een verkeerde berekening van de NVWA, zo meent Selten. Die zou het vlees, dat eerst naar het vrieshuis ging en daar maanden kon liggen, onterecht dubbel hebben geteld.

Bewijs heeft hij niet, omdat de administratie in beslag is genomen door de NVWA. Selten vroeg nog om bestanden om aan te tonen dat hij gelijk heeft, maar die wilde de autoriteit in belang van het onderzoek niet geven. De vleeshandelaar kreeg slechts inzage in een deel van het archief, laat Nieuwsuur zien.

Politie hoort Selten
Het was woensdag voor het eerst dat Selten reageerde na de terugroepactie in april. Voorheen deed zijn juridisch veterinair adviseur Frank Peters het woord, omdat Selten overspannen en slapeloos thuis zat. Zijn bedrijf is inmiddels failliet verklaard en heeft een schuld van 8,8 miljoen euro. Selten zegt pas nu te reageren omdat zijn bedrijf in verband wordt gebracht met criminele organisaties. "Dat klopt gewoon niet."

De NVWA en het ministerie willen niet reageren op de uitzending van Nieuwsuur.

Lees alle artikelen over Willy Selten terug op onze themapagina.