Inboorlingen willen meer openheid over mysterieuze middeleeuwse regels in Wijk en Aalburg
De aanduiding 'inboorling' is geen verzinsel van onze redactie, maar een term die tot op de dag van vandaag wordt gebruikt in officiële stukken. Het gaat om inwoners van het dorp Wijk, nu onderdeel van de gemeente Wijk en Aalburg.
Inboorling of niet Van generatie op generatie zijn de in het dorp geboren inwoners mede-eigenaar van het stuk buitendijkse grond. En jaarlijks krijgen alle inboorlingen een (klein) geldbedrag in handen. Word je als dorpsbewoner echter geboren in bijvoorbeeld het Jeroen Bosch ziekenhuis in Den Bosch, dan vervallen je rechten en ben je geen inboorling meer.
Bron van inkomstenDe opbrengst uit verhuur van percelen grond in de uiterwaard is al eeuwenlang de bron van inkomsten voor de Schaergerechtigden, zoals de inboorlingen ook worden aangeduid.
Het gezamenlijk eigendom, het gebruik en de regels zijn een cultuur-historisch kroonjuweel, maar over de geheimzinnigheid is Martien Hagoort minder te spreken: "Notulen van vergaderingen mogen we tegenwoordig wel inzien, maar ze openbaar maken of schenken aan een archief is er nog steeds niet bij".
Schaermeesters Hagoort doelt op de vergaderingen van de Schaermeesters, het dagelijks bestuur van de uiteraard. De vier gekozen meesters zijn enorm terughoudend over wat ze allemaal doen en het is ook onduidelijk of ze de regels wel naleven: "Het past wel in de hele sfeer die rond het Wijkerzand hangt".
Om openheid en bekendheid te forceren heeft Hagoort 'de vrienden van het Wijkerzand' opgericht dat bestaat uit negen inboorlingen. Via een website doen ze wat eeuwenlang niet is gedaan:communiceren over het mysterieuze Wijkerzand