FNV Bondgenoten daagt transportbedrijf Van den Bosch uit Erp weer voor de rechter - Omroep Brabant

FNV Bondgenoten daagt transportbedrijf Van den Bosch uit Erp weer voor de rechter

8 januari 2014 om 11:15
Transportbedrijf Van den Bosch uit Erp wordt wederom voor de rechter gedaagd door FNV Bondgenoten. Van den Bosch zou op grote schaal de cao ontduiken door gebruik te maken van goedkope Oost-Europese chauffeurs, aldus de vakbond. Het is niet de eerste keer dat FNV Bondgenoten Van den Bosch voor de rechter sleept.
Geschreven door

De laatste jaren heeft de FNV onderzoek gedaan naar de werkwijze van het transportbedrijf. Van den Bosch Transporten is een van de grootste spelers in het silo- en bulkvervoer van vloeibare stoffen met toonaangevende klanten als DSM, Cargill en Unilever.
'Chauffeurs uitgebuit'Een eerder aangespannen procedure leidde volgens de vakbond niet tot een oplossing. Edwin Atema van FNV Bondgenoten: "Feitelijk heeft het bedrijf valsheid in geschrifte gepleegd om de ware gang van zaken te maskeren en de sociale dumping te organiseren. De praktijk bij Van den Bosch is dan ook: Nederlandse chauffeurs eruit, Oost-Europeaan uitgebuit."
De chauffeurs verdienen lonen van soms nog geen twee euro per gewerkt uur, aldus FNV Bondgenoten. Ook verklaarden buitenlandse werknemers aan de vakbond dat Van den Bosch Transporten chauffeurs behandelt als dieren.
'Europese kwestie'Het bedrijf laat in een reactie weten de stap van FNV te betreuren en dat het te eenvoudig is om te stellen dat 'alle chauffeurs' gelijk betaald moeten worden, of ze nu vanuit bijvoorbeeld Polen of vanuit Nederland rijden. "Een gang naar de rechter zal geen oplossing bieden voor het vraagstuk dat voorligt: de betaling van internationaal opererende chauffeurs."
Volgens het bedrijf raakt het vraagstuk namelijk niet alleen Van den Bosch Transporten. "Het betreft zelfs niet alleen de Nederlandse transportsector. Het is een Europese kwestie die niet in een (Nederlandse) gerechtelijke procedure kan en moet worden opgelost.''
Grijs gebiedBranche-organisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) is het in principe eens met het standpunt van de vakbond dat uitbuiting moet worden aangepakt. Woordvoerder Wijnand van Zanten: "aan de andere kant is er door de verschillende regelgeving een groot grijs gebied over de vraag wat wel en niet mag". TLN pleit bij de het kabinet voor meer duidelijkheid en meer controle op naleving. De branche-organisatie heeft wel contact gehad met transportbedrijf Van den Bosch. "Uiteraard hebben we niet in de boeken kunnen kijken, maar in Nederland geldt nog altijd dat je onschuldig bent totdat het tegendeel bewezen is", aldus Van Zanten.
De twee partijen kunnen het sinds de zomer van 2011 niet eens worden over de inzet en vooral de betaling van chauffeurs uit Oost-Europa. Dit leidde tot een aantal acties van FNV-leden.

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...