Betalen voor plastic tasjes in Tilburg: minder tassen weggegeven

4 februari 2014 om 11:11
nl
Het aantal plastic tasjes dat winkels weggeven daalt door klanten een klein bedrag te laten betalen en door ze te vragen hun eigen tas mee te nemen. Dat is gebleken uit een pilotproject in onder andere Tilburg.
Geschreven door

Het project is uitgevoerd door het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) en de Raad Nederlandse Detailhandel (RND). De daling van het aantal uitgegeven tasjes per aankoop varieerde van 48 tot maar liefst 77 procent.
Ook was er een daling te merken in het aantal gratis tassen per aankoop. In 2012 werden tussen de 57 en 95 procent gratis tassen uitgegeven. In de pilotperiode in 2013 lag dat getal op vier tot 31 procent.
Tien cent per tasjeDe pilot is uitgevoerd van 10 oktober tot eind december 2013 onder de naam 'Mag het een tasje minder zijn?'. De pilot werd uitgevoerd in Tilburg, Deventer en Zoetermeer.
Negen winkelketens deden eraan mee. Deze winkels vroegen hun klanten zelf een tas mee te nemen en benadrukten het belang van het hergebruiken van plastic tassen. Als klanten in de winkel toch een tas wilde hebben, vroegen de winkeliers voor middelgrote en grote tassen minimaal tien cent per tas. De kleinste tassen werden wel gratis verstrekt, maar alleen als de klant daar naar vroeg.
Jeroen van Dijken, secretaris van de RND: "Beprijzen van plastic tasjes werkt om het aantal tasjes te verminderen. Maar bewustzijn bij de burger is cruciaal. Die kan bijdragen aan een beter milieu door zelf een tas mee te nemen naar de winkel." De overheid zou moeten bijdragen aan het bewustzijn door middel van een voorlichtingscampagne, vindt Van Dijken.
Duurzaam materiaalDe deelnemende bedrijven zijn positief over het resultaat en de uitvoering van de pilot. Directeur Hester Klein Lankhorst van het KIDV: "Het onderzoek onder inwoners van de pilotgemeenten laat zien dat 81 procent van de respondenten positief staat ten opzichte van de pilot en dat 87 procent het goed vindt als er maatregelen genomen worden om de hoeveelheid tassen terug te dringen."
De volgende stap is volgens haar om in kaart te brengen welke materialen voor tassen het meest duurzaam zijn. Dat onderzoekt het KIDV nog. Komende zomer wordt de uitkomst daarvan bekend.
Gratis tasjes uitbannenStaatssecretaris Wilma Mansveld van Milieu sprak in een reactie van mooie resultaten. De bevindingen sluiten volgens haar goed aan op de inzet om gratis plastic tasjes uit te bannen. "Met de resultaten onder de arm overleg ik ondere andere met vertegenwoordigers en marktkooplui hoe we daarmee verder kunnen gaan," zei Mansveld.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.