'Schaliegasverbod in Haaren en Boxtel door handelsverdrag VS bedreigd'

6 maart 2014 om 00:39 • Aangepast 22 november 2020 om 01:37
nl
Een nieuw handelsverdrag tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten kan een schaliegasverbod in de weg gaan staan. Dat meldt Milieudefensie in een persbericht. Volgende week wordt in Brussel over het verdrag onderhandeld.
Profielfoto van
Geschreven door

Als de Tweede Kamer in 2015 een schaliegasverbod doorvoert, kunnen Amerikaanse schaliegasbedrijven volgens Milieudefensie het recht krijgen om Nederland aan te klagen en schadevergoedingen te eisen voor misgelopen winsten.
Mileudefensie baseert zich op het rapport van Friends of the Earth Europe, de Brusselse koepel van milieuorganisaties. In september 2013 werd in de Tweede Kamer besloten dat de boringen naar schaliegas voor minstens anderhalf jaar uitgesteld worden.
Ophef schaliegas BrabantDe boringen zouden in Brabant onder meer in Boxtel en Haaren plaatsvinden. Uit onderzoek van Omroep Brabant bleek dat ruim 1800 Boxtelaren gaan verhuizen als er in de toekomst naar schaliegas geboord gaat worden in hun gemeente.

Wachten op privacy instellingen...

'Nederland wil geen schaliegas'Circa 89 procent van de inwoners van Boxtel is tegen schaliegaswinning in hun dorp. Meer dan de helft van de bevolking zegt in actie te komen als er echt boringen komen. Vanwege het handelsverdrag vraagt Milieudefensie aan minister Ploumen (Buitenlandse Handel) om er bij de Europese commissie op aan te dringen dergelijke rechten uit het handelsverdrag te schrappen.
Voor Ike Teuling van Mileudefensie is het duidelijk wat Nederland wil. "Deze week heeft de honderdvijftigste gemeente in Nederland zich schaliegasvrij verklaard. Het is dus duidelijk dat dit land geen schaliegas wil." Het Engelse boorbedrijf Cuadrilla liet eerder al weten het jammer te vinden dat het langer duurt tot er wordt besloten over proefboringen naar schaliegas in Nederland.

Wachten op privacy instellingen...

Onderhandelingen verdragVolgende week vinden de onderhandelingen plaats over het handelsverdrag tussen de Verenigde Staten en Europa.
Check voor alle nieuwsberichten over schaliegas onze themapagina: omroepbrabant.nl/schaliegas.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.