Fabrieksterrein De Heus Den Bosch wordt creatieve hotspot met medewerking van regisseur Johan Simons

27 maart 2014 om 17:43
nl
Het terrein van veevoederfabriek De Heus in Den Bosch moet de komende jaren een culturele en creatieve hotspot worden. Den Bosch heeft daarvoor donderdag de eerste ideeën naar buiten gebracht. Een van de plannen is op het terrein een theateropleiding te vestigen waar de vooraanstaande regisseur Johan Simons een grote rol gaat spelen.
Geschreven door

Johan Simons was tot 2005 de artistiek leider van ZT-Hollandia in Eindhoven.
De gemeente Den Bosch is al eigenaar van het bedrijfsterrein. De veevoederfabriek De Heus stopt op 1 mei met z'n activiteiten. De verwachting is dat er door de economische crisis op dit moment geen organisaties of bedrijven zijn die het terrein op de gebruikelijke manier willen ontwikkelen, bijvoorbeeld door woningbouw of als een bedrijventerrein.
Gemeente en coöperatieDen Bosch kiest daarom voor een bijzondere aanpak. Het terrein blijft eigendom van de gemeente en een nog op te richten coöperatie gaat het ontwikkelen tot een culturele en creatieve hotspot. De afspraak is dat de coöperatie in ieder geval tien jaar de tijd krijgt. In de eerste drie jaar krijgt de coöperatie twee ton financiële ondersteuning van de gemeente. Theaterfestival De Boulevard en de graffitikunstenaars 'Kings of Colors' willen komende zomer al op het De Heus-terrein aan de slag.
Eerder al sloot de gemeente Den Bosch een overeenkomst met De Tuin-United. Die organisatie had ook bijzondere plannen voor dit terrein. Die plannen richtten zich in eerste instantie op 2018, het jaar dat Brabant Culturele Hoofdstad van Europa wilde zijn. De Tuin-United stopte met de plannen omdat er te weinig medestanders gevonden konden worden die ook wilden investeren.
Johan SimonsDe Bossche Verkadefabriek wordt een van de mede-oprichters van de nieuwe coöperatie. Het theater annex filmhuis is nu een van de buren van De Heus. De Verkadefabriek wil het terrein graag gebruiken voor nieuwe vormen van theater waarbij jongeren worden betrokken. Een van de plannen is een theateropleiding 'Academie Hollandia' met medewerking van de internationaal gerenommeerde regisseur Johan Simons.
Het op een andere manier denken over de ontwikkeling van een groot terrein is op dit moment een 'hot item'. Tilburg bouwde een aantal jaren geleden met bekende ontwerpers een tijdelijk huttendorp in de spoorzone. Breda kwam met een plan voor een huttendorp met ontwerper Piet Hein Eek voor het bidbook van de Culturele Hoofdstad. Een ander voorbeeld voor de bedenkers van de nieuwe Bossche coöperatie is Strijp-S in Eindhoven.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.