Video: Helmonder Dave Hakkens laat Phonebloks-telefoon van Google zien

5 april 2014 om 19:05
nl
Googles 'Phoneblokstelefoon', die in samenwerking met Helmonder Dave Hakkens wordt ontwikkeld, is voor het eerst te zien in een video op YouTube. Het idee komt uit de koker van de Helmondse ontwerper.
Geschreven door

De YouTube-video introduceert enkele werknemers van Project Ara, die de telefoon ontwerpen. Ook is een vroege versie van het toestel te zien. Hakkens komt zelf niet aan het woord, maar is wel te zien als de modulaire smartphone van dichtbij wordt bekeken.
Een modulaire smartphone - ook wel een legotelefoon genoemd - is een telefoon die je zelf samen kunt stellen. Project Ara is een project van Google dat zich specifiek richt op dit soort toestellen. De verwachting is dat de modulaire smartphone over anderhalve week getoond wordt op een conferentie van Google. De release moet uiteindelijk begin 2015 volgen.
[YouTube:body:https://www.youtube.com/watch?v=_Q1JzJadgHY#t=29]
Defecte onderdelen vervangenHet aanschaffen van een modulaire smartphone gaat ongeveer vijftig dollar kosten. Voor dat geld krijg je de behuizing, een WiFi-chip en een display. De telefoon kan vervolgens worden uitgebreid met een processor, een camera, opslaggeheugen en een chip om 3G- en/of 4G-signalen te ontvangen.
Hakkens studeerde cum laude af aan de Eindhovense Design Academy en bedacht het duurzame blokjesconcept Phoneblocks. Dat zijn duurzame telefoons die uit verschillende blokjes bestaan. Ben je toe aan meer opslagruimte, een sterkere batterij of een betere camera, dan hoef je alleen maar het bewuste blokje te vervangen. Dat zou de gebruiker een hoop geld moeten besparen.
[YouTube:body:http://youtu.be/S5EF23CSzQ4]
Populaire video'sOp de Phoneblok kun je ook onderdelen weglaten. Als je nooit een filmpje opneemt of een foto maakt, dan hoef je in principe geen camera op je telefoon te hebben. De gebruiker stelt op die manier zijn eigen ideale smartphone samen en kan deze naar eigen wens upgraden.
Op YouTube staan enkele filmpjes van Hakkens. In een week tijd werd één van zijn video's meer dan tien miljoen keer bekeken. Nu staat de teller op bijna twintig miljoen kliks. Hakkens hoopt met zijn idee verspilling in de smartphone-industrie tegen te gaan.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.