Video

Krijttekeningen op huizen-mysterie in Tilburg opgelost? Verslag van een zoektocht

6 augustus 2014 om 19:17
nl
Het houdt de gemoederen in Tilburg bezig, maar ook daarbuiten; de krijttekeningen op huizen in de omgeving van de Besterdring, Hoefstraat en Groeseindstraat. Zijn ze van inbrekersgildes die huizen markeren om aan te geven of er iets te halen valt, of is die lezing een broodje aap? Omroep Brabant zocht het uit en na een tweedaagse zoektocht lijkt het laatste het meest waarschijnlijk.
Geschreven door

Bewoners uit de wijken zijn ervan overtuigd dat inbrekers achter de kruizen, cirkels en pijlen zitten.
Zoektocht begint bij politieEen wijkagent probeerde ze gerust te stellen dat dit waarschijnlijk niet het geval is, maar helemaal uitsluiten wilde hij het ook niet en dus groeide de ongerustheid.
Van een telefoontje met de politiewoordvoerder werd de redactie van Omroep Brabant niet heel veel wijzer, maar het wakkerde de nieuwsgierigheid wel aan.
'Goed opletten'"We denken niet dat de tekens van inbrekers afkomstig zijn. Dit soort verhalen keert vaker terug en nog nooit is aangetoond dat het inbrekersgilde erachter zit. We moedigen wel aan dat mensen alert zijn. Het is vakantietijd en dat is nu eenmaal een periode waarin inbrekers makkelijker toeslaan. We vinden het daarom goed dat mensen zo bij de pinken zijn en goed opletten", aldus Willem-Jan Uytdehage van de politie.
De gemeente TilburgErgens heeft de politie er dus wel baat bij dat bewoners niet precies weten hoe de vork in de steel zit. Dan maar de gemeente Tilburg: "Wij hebben geen idee. Wellicht dat ze door nutsbedrijven zijn aangebracht? We zoeken het uit."
Wilde theorieënOndertussen speurt de nieuwsredactie het internet af en daar staan heel wat wilde theorieën op. Hele overzichten van de verschillende tekens en de betekenissen. Ook oude artikelen uit onder meer de Volkskrant over een soortgelijk voorval in Amsterdam.
Politie lijkt soms actief te waarschuwen voor de Bargoense tekens. Zo is er zelfs de gemeente Amstelveen die op zijn website uitgebreid informeert over de kwestie, maar bewijs is nergens te vinden.
Hoogleraar in urban legendsDat viel ook hoogleraar Peter Burger op die zich verdiept in 'urban legends' en artikelen op zijn website publiceerde over deze zogenaamde codetaal van inbrekers.
Op allerlei manieren ontkracht hij het verhaal en hij maakt aantoonbaar dat er nooit bewijs is geleverd dat de tekens van inbrekers afkomstig zijn, helaas geeft hij in de artikelen geen antwoord op de vraag: Van wie zijn ze dan wel en wat is de betekenis ervan?
Een telefoontje met de Universiteit van Leiden waar hij werkt, leert ons misschien meer, maar helaas. Burger is niet te bereiken. Via Twitter niet, telefonisch niet en ook op een e-mail reageert hij niet. Vast op vakantie en dus zoeken we verder.
Brabant Water?Intussen belt de gemeente Tilburg terug. "We hebben sterk het vermoeden dat Brabant Water bij werkzaamheden deze tekens heeft achtergelaten, maar zeker weten doen we het niet."
De woordvoerder van Brabant Water dan maar, die geen definitieve opheldering geeft, maar wel enige duidelijkheid. "Wij hebben in die buurt niet gewerkt, maar het komt wel voor dat medewerkers aantekeningen achterlaten. Maar dat proberen we eigenlijk altijd op het trottoir te doen of de straat en nooit op gevels van huizen. Dat is alleen in het geval dat er geen andere mogelijkheid is."
'Dat doen wij nooit'Nutsbedrijven die tekens achterlaten, dat zou dus toch de oplossing kunnen zijn, maar Brabant Water doet het alleen 'als het echt niet anders kan''. Dan maar Enexis bellen die voor aanleg en reparatie van kabels en dergelijke toch ook in de grond moet zijn. "Nee, dat doen wij nooit. Ik heb het aan twee mensen uit het veld gevraagd, maar die zegt het helemaal niets."
Enexis dus niet, maar na het verhaal van Brabant Water, blijven we toch maar even op het spoor van bedrijven die grondwerkzaamheden verrichten.
De oplossing?Een medewerker van een stratenmaker in Tilburg die liever anoniem blijft, biedt de tot nu toe meest logische verklaring. "Ja, ik zag het verhaal inderdaad op tv en het zou heel goed mogelijk zijn dat een stratenmaker de tekens heeft achtergelaten."
Volgens de medewerker gebruikt iedere stratenmaker krijtjes om aan te geven waar gas loopt of om aan te geven als iemand iets moet renoveren, dat hij moet opletten dat er 'iets' zit op een bepaalde plek.
De ene gebruikt een letter, de ander een kruisje"De ene gebruikt de letters 'g' en 's' om gas en stroom aan te geven, ik gebruik een rondje voor gas en een kruisje voor stroom en een ander zet misschien weer een streepje. Daar zijn geen vaste regels voor."
Aha! Een rondje en een kruisje. Dat komt ons bekend voor. Ook de krijtsoort herkent de stratenmaker. "Dat gele krijt blijft goed zitten en spoelt niet weg na een regenbui. Ideaal en dus gebruiken alle nutsbedrijven die en wij ook."
Zo laag mogelijkMaar Enexis dus niet. Volgens de stratenmaker is het ontkennende antwoord van Enexis niet vreemd. "Die besteden dat soort dingen meestal uit." Wel merkt de stratenmaker op dat zij ook altijd zo laag mogelijk een teken achterlaten en het liefst op de stoep of op de weg.
"In ons geval gaat dat meestal niet, omdat de straat open ligt, maar dan zetten we het in principe zo laag mogelijk op de gevel." De medewerker geeft wel toe dat er vast collega's zijn die daar soms iets minder goed op letten.
NatekenenHet komt ook voor dat iemand een krijtje laat liggen. "Als kinderen die vinden, zou het zomaar kunnen dat ze de kruisjes en rondjes die ze zien gaan natekenen, alleen dan op ooghoogte. Dat zou ook kunnen verklaren waarom ze soms op een meter hoogte worden gevonden."
Helaas is de stratenmaker niet aan het werk geweest in de omgeving van de Besterdring. "We zijn nu vooral bezig met spoedjes, in verband met die hoosbui van vorige week."
Bewijs hebben we helaas niet gekregen. Maar het verhaal van de stratenmaker lijkt ons op zijn minst een hele geloofwaardige en logische verklaring of het kunnen weer glazenwassers zijn geweest. Een van die twee. Daar houden we het voorlopig maar op tot het tegendeel is bewezen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.