Video

Overzicht van agressieve honden in Brabant: ‘Baasjes hebben grote moeite met opvoeding'

16 april 2014 om 16:59 • Aangepast 24 april 2020 om 11:46
nl
De hond is het meest liefhebbende gezelschapsdier ter wereld en geeft ons leven kleur, liefde en warmte. Helaas gaat het ook wel eens flink mis. Zo werd er dinsdagmiddag in Schijndel een zesjarig meisje in haar gezicht gebeten door een Amerikaanse Staffordshire Terriër. Hoe komt het dat honden soms de controle verliezen en waar ging het eerder mis?
Geschreven door

Bij de Martin Gaus Hondenschool werd verslagen gereageerd op het heftige nieuws van dinsdagmiddag. Twee zusjes werden in een huisje van een recreatiepark aan de Vijverweg in Schijndel aangevallen door de hond van hun vader. Een zesjarig meisje werd in haar gezicht gebeten en raakte ernstig gewond. "Meestal heeft dit te maken met een slechte opvoeding van de hond", aldus eigenaar Lianne van der Linden.
'Terriërs zijn heel onzeker'Een overgrote meerderheid van de hondenbaasjes weet niet hoe een goede opvoeding in elkaar steekt, vertelt ze. "Je hebt een hond niet opgevoed als je hem leert zitten of een bal laat halen. Je moet de taal van de hond leren begrijpen. Net zoals bij mensen verschilt iedere hond van persoonlijkheid. Je moet je daar goed bewust van zijn als je een hond in huis neemt."
Terriërs raken vaker betrokken bij dergelijke incidenten. "Terwijl het de liefste honden ter wereld zijn. Veel baasjes weten niet dat terriërs hele onzekere dieren zijn. Je moet niet meteen boos worden als ze iets verkeerd doen. Blijf rustig en begripvol. Als een terriër alsmaar onzekerder wordt, gaat de hond zich ook steeds ongemakkelijker voelen. Dan gebeuren meestal dit soort dingen."
In Brabant verloren meer honden de controle. Een kort overzicht.
Hond bijt vijf schapen dood in Den BoschEen loslopende hond beet in augustus 2012 vijf schapen dood in een weiland in Den Bosch. Daarbij raakten vier andere schapen gewond. De eigenaar belde in de nacht van zaterdag op zondag zelf de politie omdat hij zijn twee honden kwijt was. Rond zeven uur 's ochtends vonden agenten één van de honden, een sharpei, op de Sluisweg. De andere hond, een rottweiler, werd in een nabijgelegen weiland aangetroffen. De dierenpolitie nam de hond in beslag.
Pitbull valt achtjarige jongen aan in TilburgEen achtjarige jongen werd in november 2012 door een pitbull aangevallen op een veldje aan het Vlashoflaan in Tilburg. De jongen werd twee keer gebeten, eerst in zijn been en daarna achter zijn oor. Dat gebeurde nadat de eigenaar van de hond, de elf maanden oude American pitbull terriër, losliet in een omheinde uitlaatplek. De hond wist over de het hek te springen en viel de jongen aan die in een speeltuin vlakbij aan het spelen was.
Politieman schiet zeer agressieve rottweiler dood in BredaEen politieagent schoot in januari 2013 in de Kolfbaanstraat in Breda een zeer agressieve rottweiler dood met een geweerschot. De agent werd opgeroepen omdat er geen dierenarts beschikbaar was. De 42-jarige eigenaar van de hond belde de politie omdat hij door zijn eigen hond flink was aangevallen en in zijn hand gebeten. Met moeite had hij zijn hond op een afgesloten binnenplaats gekregen.
Bull Terriër bijt Roosendaalse (52) in het gezichtEen 52-jarige vrouw werd in november 2013 in Roosendaal in haar gezicht gebeten door een 'zeer dikke Bull Terriër'. De hond viel aan na een ruzie tussen haar baasje en het slachtoffer. De Roosendaalse moest naar het ziekenhuis voor behandeling. De hond werd later in een woning aan de Gerardus Majellastraat in beslag genomen. De buren zouden bang zijn voor de agressieve uitstraling van het dier. Het slachtoffer deed aangifte.
Labrador Zino doodgebeten op Cadettenkamp TeteringenDe Bredase eigenaren van de labrador Zino waren in maart op zoek naar de eigenaar van de hond die hun huisdier doodbeet. De onbekende hond viel op de 12-jarige Zino aan.Dit gebeurde toen zijn baasjes hem uitlieten bij het Cadettenkamp bij Teteringen. Volgens de eigenaren werd hun hond, die was aangelijnd, uit het niets aangevallen. De eigenaar van de agressieve hond liep door na de aanval. Hij zei nog: "Dat doet hij normaal nooit."
Stafford Bulterriër bijt chihuahua doodBij een incident met een Staffordshire Bulterriër op de Sterkenburgstraat in Breda raakten in maart drie mensen gewond en werd een hondje doodgebeten. Meerdere omstanders schopten en sloegen de Stafford in een poging het kleine dier uit de bek te bevrijden. Volgens de 23-jarige Charlene van Dooren, de eigenaresse van de doodgebeten Nino, was haar 63-jarige schoonvader uit Dorst, dusdanig hard gebeten dat hij naar het ziekenhuis moest.
Hond bijt paard in been, baasje krijgt trap tegen borstEen hond beet eerder deze maand een paard in het been. Daarbij raakte ook de eigenaar van de hond gewond. De 18-jarige Bergenaar liet het dier uit bij het Lambertijnenhof. Toen twee ruiters passeerden, ging het mis. De hond viel aan en beet een van de paarden. De Bergenaar probeerde zijn hond bij het paard weg te halen, maar het aangevallen dier gaf hem een trap tegen zijn borst. Voor het gewonde paard kwam een dierenambulance in actie.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.