Video

Gemeente gaf opdracht sloop kraakpand Land van Ooit: 'Kraker zorgde al langer voor overlast'

22 april 2014 om 17:51 • Aangepast 24 april 2020 om 12:00
nl
Het slopen van het kraakpand op het terrein van het voormalige Land van Ooit in Drunen zondag, gebeurde in opdracht van de gemeente Heusden. Dat zegt burgemeester Jan Hamming. Op het terrein was in de nacht van zondag op maandag een illegale houseparty bezig.
Geschreven door

De gemeente is eigenaar van het terrein waar jaren geleden attractiepark Land van Ooit was gevestigd.
'Echt te bizar voor woorden'De kraker hield naar eigen zeggen zondagavond een verjaardagsfeestje. Hij en de bezoekers van het feestje reageerden boos en verontwaardigd op de rigoureuze actie van de gemeente en justitie. "Het moet een vooropgezet plan zijn geweest. Dit is echt te bizar voor woorden."
Volgens burgemeester Hamming zorgde de kraker al langere tijd voor overlast. Zondagmiddag klaagden omwonenden al over herrie. Toen kreeg de man een waarschuwing.
Geen feestje maar illegale housepartyWat voor de kraker diezelfde avond een verjaardagsfeestje was, bestempelt de gemeente en justitie als 'illegale houseparty'. Dat was reden het pand te ontruimen en meteen te slopen. Wat ook meetelde, was dat in het gebouw gestolen goederen waren gevonden. Volgens de kraker ging het om een brommertje die van een vriend was en waarvan hij niet wist dat die gestolen was.
De kraker had al een brief gekregen van het Openbaar Ministerie waarin stond dat het pand binnen acht weken zou worden ontruimd. Tegen die beslissing kon hij een rechtszaak starten. Daar had hij officieel tot en met woensdag de tijd voor.
Ontruimen mag bij uitzonderingVolgens advocaat Marcel Schuckink mag daar bij ernstige overlast echter van afgeweken worden. "Bij hele verregaande overlast geldt een uitzondering en mag eerder ontruimd worden. Of daar in dit geval sprake van is geweest, kan ik op dit moment niet beoordelen."
Of Schuckink en zijn cliënt nog een rechtszaak tegen de gemeente aanspannen vanwege onrechtmatig handelen, weet Schuckink nog niet. Als onrechtmatig handelen is bewezen, kan de advocaat namens zijn cliënt om schadevergoeding vragen. De vraag is echter of hierbij veel valt te winnen.
Nieuwe woonruimte "Als mijn cliënt nu in het Hilton zou gaan slapen, dan kan hij de rekening verhalen op de gemeente. Maar de meeste krakers slapen doorgaans niet in een duur hotel. Theoretisch zou een rechter kunnen eisen dat nieuwe woonruimte wordt geregeld voor de gedupeerde, maar in de praktijk gebeurt dit nauwelijks", legt Schuckink uit.
Hamming biedt de kraker in ieder geval geen nieuwe woonruimte aan: "In dit land is het bij wet verboden om te kraken op deze manier en deze man zorgde al langere tijd voor veel overlast. Dan houdt het wat mij betreft wel een beetje op."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.