Uitrijden mest belangrijke verspreider Q-koorts

6 mei 2014 om 11:46
nl
Bij de Q-koortsuitbraak zijn meer mensen ziek geworden in de buurt van boerderijen met besmette mest dan bij besmette geitenhouderijen. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteiten in Maastricht en Wageningen en de GGD. De onderzoekers menen dat maatregelen die eerder zijn genomen om Q-koorts te bestrijden opnieuw moeten worden beoordeeld.
Geschreven door

Tot nu toe werd aangenomen dat de besmetting rechtstreeks van geitenboerderijen kwam, en dat dus vooral omwonenden van het geitenbedrijf ziek werden.
Bij de uitbraak tussen 2007 en 2010 werden 50.000 schapen en geiten geruimd. In heel Nederland raakten naar schatting 50.000 mensen besmet.
Grote economische schadeDe economische schade was groot. In totaal kostte de Q-koortsuitbraak tussen de 161 en 336 miljoen euro. De uitbraak begon in het Brabantse Herpen.
Volgens het onderzoek had meer aandacht moeten gaan naar de gevolgen van het uitrijden van mest. "Voorlichting over de gevolgen van het uitrijden van mest aan boeren is nodig, evenals effectieve controle", aldus onderzoeker Christian Hoebe. De onderzoekers analyseerden bijna vierduizend ziektegevallen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.