Video

2 jaar cel geëist tegen paardenhandelaren Heeswijk-Dinther voor fraude met paardenpaspoorten

2 juni 2014 om 15:14
nl
Tegen de twee broers uit Heeswijk-Dinther die maandag terecht staan voor fraude met paardenpaspoorten, is twee jaar cel en 75.000 euro boete geëist. De handelaren worden verdacht van het in handen hebben van 445 valse paardenpaspoorten. Ze zouden paarden hebben geleverd aan slachterij Cooymans in Den Dungen.
Geschreven door

Van de geëiste twee jaar cel is acht maanden voorwaardelijk. De paspoorten van die dieren zouden zijn vervalst. Dat zou dan gebeurd zijn om ze gezonder te laten lijken dan ze waren.
445 vervalste paardenpaspoortenDe handelaren Roel en Bas van den B. kochten paarden van hobbyhouders en vervalsten stempels en medische inlegvellen als dat nodig was om ze te kunnen laten slachten voor consumptie. In totaal werden 445 vervalste paardenpaspoorten gevonden.
Zeker 106 paarden die niet geschikt waren voor consumptie zijn toch geslacht. Het vlees werd aan een Italiaanse koper verkocht en is hoogstwaarschijnlijk in de voedselketen terechtgekomen.
Niet geschikt voor consumptieInkoper Roel van den B. (34) vertelde maandag in zijn eerste verklaring dat de handel in slachtpaarden toevallig is begonnen maar ontzettend uit de hand is gelopen. De omzet groeide snel, tot 3000 paarden per jaar.     De handelaar verklaarde dat sommige hobbyhouders hun paard liever laten slachten dan meegeven voor destructie. "We wilden die mensen verder helpen. Ik zag er geen kwaad in maar het is heel fout wat we gedaan hebben'', erkende hij. Het komt erop neer dat ze paarden hebben aangeleverd die niet geschikt waren om op te eten. Er zou dus in feite gefraudeerd zijn met paardenvlees. Overigens gebeurde dat allemaal in 2012. Het onderzoek heeft tot nu geduurd.
Productie bedrijf stilgelegdDe voedsel en warenautoriteit deed in 2012 een inval in de slachterij en daarbij is een aantal vervalste paardenpaspoorten gevonden. De productie van het bedrijf werd stilgelegd. Cooymans vocht dat aan. Het bedrijf mocht daarna toch weer varkens en runderen slachten omdat anders het voortbestaan van de slachterij in gevaar zou komen.
Cooymans heeft altijd gezegd dat hij nooit heeft gesjoemeld met paardenpaspoorten. Volgens hem krijgt hij de paarden met paspoort aangeleverd. NVA-artsen controleren de paarden op medicijngebruik zodat er niks in het vlees zit dat niet mag. Overigens moet justitie nog beslissen of de slachterij ook zal worden vervolgd. Voorlopig gaat het dus alleen om de handelaren uit Heeswijk Dinther.
Fraude met paardenvlees gevoeligDe rechtbank in Den Bosch heeft de hele dag uitgetrokken voor deze zaak. Cooymans ontloopt een celstraf en hoeft hoogstwaarschijnlijk enkel een boete te betalen.
Fraude met paardenvlees ligt in Brabant heel gevoelig. Onze provincie heeft de meeste slachthuizen waar paarden worden geslacht. De afgelopen jaren zijn er verschillende verdenkingen van fraude geweest. Zo werd slachterij Willy Selten uit Oss verdacht op grote schaal paardenvlees verkocht te hebben met als etiket rundvlees.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.