VIDEO

Cuijk past activiteiten rond Vierdaagse aan vanwege vliegramp: 'Feest met de rem erop'

18 juli 2014 om 10:42 • Aangepast 21 november 2020 om 23:24
nl
De gemeente Cuijk heeft vrijdagochtend de doortocht van de Nijmeegse Vierdaagse aangepast vanwege de ramp met het toestel van Malaysia Airlines. In het toestel zaten vier leden van een gezin uit Cuijk, van wie de ouders bij de gemeente werken. Burgemeester Wim Hillenaar van Cuijk sprak van een dag met 'gemengde emoties'. "Feest met de rem erop", zo zegt hij.
Profielfoto van Redactie
Geschreven door
Redactie

"De doortocht gaat gewoon door, maar het gemeentebestuur ziet af van de gebruikelijke officiële begroeting van de lopers voor het gemeentehuis'', stond in een verklaring. "Geen ambtsketen, de vlaggen halfstok en geen bloemen voor de wandelaars", legde de burgemeester uit.
Wel muziekMarsmuziek voor de wandelaars was er wel in Cuijk. "Je wil geen rouwstoet van veertig of vijftig kilometer. Dat kun je de wandelaars niet aandoen", aldus Hillenaar.
" Het nieuws is nauwelijks te bevatten en vervult ons met groot verdriet'', zegt Wim Hillenaar die het nieuws over zijn collega's donderdagavond hoorde. Het gemeentehuis was vrijdag vanwege de doortocht dicht.
Vlag in Grave halfstokDe laatste dag van de Vierdaagse in Nijmegen begon vrijdagmorgen met een steunbetuiging van de organisatie en de lopers aan de nabestaanden van de slachtoffers van de vliegtuigramp donderdag. Traditioneel liepen de 40.000 deelnemers vrijdag door een deel van Brabant. Bij de doorkomst in Grave zagen zij de vlag halfstok hangen.
'Wij zijn geschokt door de gebeurtenissen rond de vliegramp donderdag. We betuigen ons diepste medeleven aan de nabestaanden van de slachtoffers', was op beeldschermen op het startterrein en op het militair kampement in Heumensoord te lezen. De boodschap werd ook regelmatig omgeroepen.

Intocht Nijmegen aangepastDe intocht van de lopers van de Vierdaagse in Nijmegen verliep vrijdagmiddag sober. Dat besloot de organisatie naar aanleiding van de vliegtuigcrash in Oekraïne, waardoor zeker 193 Nederlanders omkwamen, onder wie zeker 48 Brabanders.
Zo was er geen muziek te horen tijdens het wandelevenement en bleef het vlagvertoon achterwege. Verder hingen alle Nederlandse vlaggen van de organisatie halfstok. Ondernemers werd verzocht geen muziek te draaien bij de route en de Vierdaagsefeesten pasten hun programma aan. Het programma stopt 's avonds om twaalf uur en dweilorkesten is gevraagd niet op te treden.
Om acht uur wordt bovendien op het Plein '44 in Nijmegen een minuut stilte gehouden voor de slachtoffers.
32 gradenIn Nijmegen werd het vrijdagmiddag 32 graden in de schaduw, maar de vijf kilometer lange Sint Annastraat, waarover de lopers binnenkwamen, lag pal in de zon.

Lees al het nieuws over het vliegtuigongeluk op de themapagina omroepbrabant.nl/vliegramp.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.