Nederlandse onderzoekers werken redelijk ongestoord op rampplek Oekraïne

21 juli 2014 om 16:23 • Aangepast 21 november 2020 om 23:21
nl
Experts van het Landelijk Team Forensische Opsporing hebben redelijk ongestoord hun werk kunnen doen op de plek in de Oekraïne waar vorige week donderdag toestel MH 17 neerstortte. Alle inzittenden van het vliegtuig, onder wie bijna tweehonderd mensen uit ons land, kwamen bij de crash om het leven. De drie leden van het team hebben ook kort de trein kunnen inspecteren waarmee de stoffelijke resten van de slachtoffers vervoerd moeten gaan worden.
Profielfoto van
Geschreven door

Het zijn de eerste internationale onderzoekers die het door rebellen beheerst gebied hebben bereikt sinds de vliegramp.
Het vliegtuig waarin ze zaten, vertrok zondagavond even voor tien uur vanaf Vliegbasis Eindhoven. Nederland coördineert de identificatie van de slachtoffers van de ramp. Het vliegtuig, een C-130 Hercules, is inmiddels teruggekeerd. Dat staat op de website van het ministerie van Defensie.
Aangekomen bij treinenDe onderzoekers waren maandagochtend bij het station in Torez waar in treinwagons slachtoffers van de vliegramp liggen. Minister-president Mark Rutte zei dit tijdens een bijeenkomst waarin de leden van de Tweede Kamer werden bijgepraat.

Wachten op privacy instellingen...

Volgens de laatste cijfers die zijn verschaft door de Oekraïense Staatsdienst voor Noodtoestanden, zijn 282 lichamen en 87 lichaamsdelen. De meeste stoffelijke overschotten liggen in de koelwagons in Torez. Uit officiële gegevens blijkt dat er 298 mensen aan boord waren.
Rebellen laten zich adviserenEen woordvoerder van de zelfuitgeroepen Volksrepubliek Donetsk liet ondertussen weten dat de rebellen zich door de experts zullen laten adviseren over waar de trein met lichamen naartoe moet worden gestuurd.
Later op de ochtend gingen de experts naar het uitgestrekte gebied waar brokstukken van het vliegtuig terecht zijn gekomen. Ze hebben twee plekken bekeken waar grote delen van het toestel liggen, aldus een woordvoerder van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE). Hij was met de Nederlanders ter plekke. "Een volledig orensisch onderzoek van het hele gebied zou nodig zijn", zo zegt Peter van Vliet, het hoofd van het Nederlandse forensische team. "Maar of dit mogelijk is, weet ik niet."
Cameraman uit Den BoschBij het neergestorte vliegtuig is Esgo Klein uit Den Bosch al vier dagen aan het werk. Hij is cameraman voor de Engelstalige nieuwszender Al Jazeera. Tegen Omroep Brabant vertelt hij wat hij allemaal ziet. "De meeste lichamen zijn al weggehaald", zo zei hij onder meer. Hij heeft gezien dat ze in de eerste koeltrein werden gestopt. "Volgens mij wordt die naar een plek gebracht waar experts bij kunnen om onderzoek te verrichten."
De treinwagons met lichamen van slachtoffers van de vliegtuigramp, gaan naar Charkov of Marioepol. "Het is nog niet duidelijk waar de trein naartoe zal gaan'', zei Rutte in de Tweede Kamer. De treinwagons in Torez zijn inmiddels verzegeld, voegde hij eraan toe.
Veel BrabandersBij de vliegramp kwamen zeker 48 Brabanders om het leven. Zaterdagmiddag werd de officiële passagierslijst bekendgemaakt.
Lees alle berichtgeving over het vliegtuigongeluk op de themapagina omroepbrabant.nl/vliegramp.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.