Vliegbasis Eindhoven tot in de puntjes voorbereid op vlucht met eerste slachtoffers MH17

23 juli 2014 om 13:08 • Aangepast 21 november 2020 om 23:19
nl
Vliegbasis Eindhoven had zich tot in de puntjes voorbereid op de aankomst van de lichamen van de slachtoffers van de vliegramp met vlucht MH17. Tientallen lijkwagens stonden op het terrein klaar om de kisten met lichamen te vervoeren naar Hilversum waar de identificatie kan plaatsvinden.
Profielfoto van
Geschreven door

De aandacht voor de ramp en de aankomst van de slachtoffers was enorm. In totaal kwamen er 48 Brabanders bij de vliegramp om het leven. Vanuit de hele wereld waren journalisten naar de vliegbasis afgereisd om verslag te doen.
Driehonderd journalistenZeker driehonderd journalisten, cameramensen, fotografen en technici waren geaccrediteerd om aanwezig te zijn bij de aankomst van de twee militaire vliegtuigen met de kisten. Regionale, nationale en internationale media stonden in een hele lange rij te wachten voor de poort van de vliegbasis in Eindhoven, tot ze naar binnen mochten.
Onder anderen medewerkers van NBC, AP, Reuters, Duitse, Poolse, Japanse, Britse en Amerikaanse media stonden er, klaar om verslag te doen.

Wachten op privacy instellingen...

De twee vliegtuigen landden vlak voor vier uur op Vliegbasis Eindhoven. Omroep Brabant hield alle gebeurtenissen van minuut tot minuut bij. Het Nederlandse (eerste) vliegtuig vervoerde zestien kisten. Het Australische (tweede) vliegtuig vervoerde nog eens 24 kisten. Van de 193 Nederlandse slachtoffers komen er 48 uit Brabant.
Dag van Nationale Rouw Tijdens deze Dag van Nationale Rouw hingen de vlaggen halfstok. Rond vier uur luidden de kerkklokken en volgde er een minuut stilte. Rond die tijd werd het vliegtuig met de lichamen verwacht. Het commerciële vliegverkeer van Eindhoven Airport werd vanaf kwart voor vier tot zes uur helemaal stilgelegd.
De koning en de koningin waren met premier Mark Rutte en allerlei hoogwaardigheidsbekleders uit het buitenland aanwezig bij de officiële plechtigheid. Daarnaast waren er ongeveer 1200 nabestaanden. Zij werden zoveel mogelijk afgeschermd van media-aandacht.
BloemenBij de ingang van vliegbasis Eindhoven legden woensdag steeds meer mensen een bloemetje neer. Er was een plek gemaakt bij de oude Fokker F-27 die bij de poort van de basis staat. Mensen uit de buurt kwamen met de auto of met de fiets naar de basis. Ze namen hun kinderen mee.
"Het is het minste wat je kunt doen. Dit had nooit mogen gebeuren maar het is fijn dat de eerste slachtoffers weer terugkomen", reageerden een moeder en dochter uit Oirschot die voor het oog van tientallen camera's een bloemetje achterlieten.

Wachten op privacy instellingen...

Lees alle berichtgeving over het vliegtuigongeluk op de themapagina omroepbrabant.nl/vliegramp.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.