Volkert van der Graaf mag van rechter in Tilburg komen, 'Bizar!', reageert Hans Smolders

30 juli 2014 om 17:37 • Aangepast 21 november 2020 om 23:12
nl
Volkert van der Graaf hoeft geen enkelband meer te dragen en mag voortaan in Tilburg komen. Dat heeft de rechter woensdag bepaald. Tilburger Hans Smolders noemt dat 'bizar': "De rechtsstaat maakt zich volledig belachelijk."
Profielfoto van
Geschreven door

Van der Graaf mag ook weer de gemeenten Rotterdam, Hilversum, Den Haag en Krimpen aan den IJssel bezoeken. Het Openbaar Ministerie (OM) gaat in beroep tegen de uitspraak.
Wel nog contactverbodHoewel hij de plaatsen mag bezoeken, mag hij nog steeds geen contact zoeken met nabestaanden van Pim Fortuyn en ook mag hij niet met de media praten.
De moordenaar van Pim Fortuyn had een kort geding tegen de staat aangespannen om van de voorwaarden af te komen die gesteld zijn bij zijn vrijlating.
Te weinig bewegingsvrijheidDe rechter oordeelde dat de voorwaarden Van der Graaf te veel beperken in zijn bewegingsvrijheid. Ook vindt de rechter dat de voorwaarden niet in verhouding staan tot hun beoogde doel, namelijk het beschermen van de samenleving.
Van der Graaf mocht niet in de genoemde plaatsen komen, omdat daar nabestaanden van Fortuyn wonen en in Hilversum mocht hij niet komen, omdat hij daar de moord op de politicus pleegde.
Hans SmoldersIn Tilburg zou een broer van Van der Graaf wonen, maar in dezelfde stad woont ook Hans Smolders, destijds chauffeur van Pim Fortuyn en getuige van de moord in 2002.
Smolders verzette zich al tegen de vrijlating van Van der Graaf. Hij vindt het onbegrijpelijk dat nu ook de voorwaarden grotendeels zijn geschrapt.
"Volkert van der Graaf wil zijn broer in Tilburg bezoeken, maar waarom kan die broer niet gewoon naar hem toekomen. Hij moet gewoon zijn gemak houden. Hij is na al die jaren nog altijd niet veranderd. Meteen weer procederen en niet gewoon alles rustig afwachten", aldus een boze Smolders.
Van der Graaf kwam in mei onder de gestelde voorwaarden vrij, nadat hij twee derde van zijn 18-jarige celstraf had uitgezeten.

Wachten op privacy instellingen...

'Moedige uitspraak'Theo de Roos, hoogleraar Strafrecht en Strafprocesrecht aan de Universiteit van Tilburg noemt het oordeel van de rechter 'moedig'. "Ik ben niet verbaasd of verrast. Moedig is het wel en ook een interessante uitspraak.''
Het argument dat de rechtszaak ongepast is omdat Van der Graaf bij zijn vrijlating zelf had ingestemd met de voorwaarden, houdt volgens De Roos geen stand. "Het is geen reële onderhandelingssituatie. Je hebt geen keuze, je stemt in of je mag de gevangenis niet uit."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.